kuchenne inspiracje kasi k.

Wpis

środa, 13 lutego 2013

RAVIOLI Z SEREM I SZPINAKIEM

 

Moje pierwsze ravioli!!! :) 

 

 

Składniki:


NA CIASTO:

* 250 g mąki pszennej

* 1 jajko

* 2 żółtka

* 2 łyżki oleju

* 3-4 łyżki wody

* nieco mąki pszennej

 

NA FARSZ:

* 500 g szpinaku liściastego (może być mrożony)

* 40 g masła

* sól

* świeżo zmielony pieprz

* świeżo otarta gałka muszkatałowa

* pieprz cayenne

* 200 g tłustego twarogu śmietankowego

* 50 g prażonego ziarna sezamowego

 

 

 

                      

 


Wykonanie:

 

1. Ciasto przesiać do miski, w środku zrobić dołek. Jajko i żółtka roztrzepać z olejem, solą i wodą, wlać do zagłębienia. Mikserem ręcznym zagnieść gładkie ciasto (jeśli się klei podsypać mąką). Następnie oprószyć ciasto mąką, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę, aby odpoczęło.

 

2. Szpinak umyć i osączyć. W garnku roztopić masło, wrzucić szpinak, przyprawić pieprzem, solą i gałką. Dusić, aż szpinak się zapadnie. Na końcu osączyć szpinak na sicie. 

 

3. Szpinak połączyć z twarogiem i sezamem. Przyprawić pieprzem cayenne, ostudzić.

 

4. Ciasto rozwałkować w długie pasy, w odstępach nakładać po łyżeczce farszu. Posmarować wodą jeden z długich boków ciasta i złożyć na pół, przykrywając farsz, zewnętrzne boki ścisnąć palcami. Ząbkowana foremką albo nożem powycinać pierożki. Każdy raz nakłuć widelcem. Ravioli wkładać wrzącej osolonej wody i gotować około 6-8 minut.

 

 

                    

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kittykejt
Czas publikacji:
środa, 13 lutego 2013 22:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość olas napisał(a) z *.broadband.greenlan.pl komentarz datowany na 2013/02/13 22:21:38:

    poproszę o malutka porcyjkę do Wrocławia:)

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/13 22:47:36:

    :)

  • marta-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 10:32:07:

    Super! :)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 13:24:56:

    jest szpinak jest imprezka !! Pyszności !!

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/16 12:20:50:

    hahahah :) ja też uwielbiam szpinak :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 23:49:09:

    Zostało coś ? Jak tak to proszę porcję

Dodaj komentarz