kuchenne inspiracje kasi k.

Wpis

wtorek, 28 maja 2013

QUESADILLA Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE

 

Przepis Okrasy, który na stałe u nas zagości :)

 

                 

 

 

 

Składniki:


* 600 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pokrojonych na małe kawałki

* 6 płatów pszennej tortilli

* 2 miękkie awokado

* 2 ostre papryczki chilli, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych

* 2 limonki

* 4 ząbki czosnku

* 100 ml oliwy

* pęczek posiekanej kolendry

* 400 g sera żółtego, startego na tarce

* 100 g gęstej śmietany 18%

* papryka żółta, pokrojona w paski

* papryka czerwona, pokroja w apski

* 400 g czerwonej fasoli z puszki

* 6 dymek pokrojonych w kostkę

* pieprz, sól

 

 

            

 

 

Wykonanie:

 

1. 15-20 ml oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor kurczaka dodajemy większą część papryczki chilli i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz pokrojoną w kostkę cebulę dymkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

 

2. Na tę samą patelnię dolewamy oliwy ok - 15 ml, szklimy papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 pęczka  posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy pieprzem i solą. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwy. Dodajemy do papryki i mieszamy.

 

3. Na płacie tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy płatem tortilli. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy kilka chwil z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i podgrzewamy przez taki sam czas (aż rozpuści się ser). Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

 

 

                              

 

 

SOS GUACAMOLE :

1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, miażdżymy za pomocą widelca. Dodajemy oliwy, około 20-30 ml, pozostałą ilość posikanej papryczki, pieprz, sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 pęczka posiekanej kolendry dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy.


 

               

 

SOS ŚMIETANOWY:

1. Śmietanę wkładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, do smaku doprawiamy sokiem z limonki.

 

 

                 

 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kittykejt
Czas publikacji:
wtorek, 28 maja 2013 21:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 20:15:40:

    Jejka ,jak ja lubię takie rzeczy .Burczy mi w brzuchu

  • marta-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/17 00:20:18:

    Pycha, też lubię jego przepisy :D

  • Gość Ja napisał(a) z *.rzeszow.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/02/26 15:17:21:

    Dziękujemy Kasiu. Brudny Harry jest dumny :D

Dodaj komentarz