kuchenne inspiracje kasi k.

Wpis

wtorek, 28 maja 2013

QUESADILLA Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE

 

Przepis Okrasy, który na stałe u nas zagości :)

 

                 

 

 

 

Składniki:


* 600 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pokrojonych na małe kawałki

* 6 płatów pszennej tortilli

* 2 miękkie awokado

* 2 ostre papryczki chilli, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych

* 2 limonki

* 4 ząbki czosnku

* 100 ml oliwy

* pęczek posiekanej kolendry

* 400 g sera żółtego, startego na tarce

* 100 g gęstej śmietany 18%

* papryka żółta, pokrojona w paski

* papryka czerwona, pokroja w apski

* 400 g czerwonej fasoli z puszki

* 6 dymek pokrojonych w kostkę

* pieprz, sól

 

 

            

 

 

Wykonanie:

 

1. 15-20 ml oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor kurczaka dodajemy większą część papryczki chilli i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz pokrojoną w kostkę cebulę dymkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

 

2. Na tę samą patelnię dolewamy oliwy ok - 15 ml, szklimy papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 pęczka  posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy pieprzem i solą. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwy. Dodajemy do papryki i mieszamy.

 

3. Na płacie tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy płatem tortilli. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy kilka chwil z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i podgrzewamy przez taki sam czas (aż rozpuści się ser). Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

 

 

                              

 

 

SOS GUACAMOLE :

1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, miażdżymy za pomocą widelca. Dodajemy oliwy, około 20-30 ml, pozostałą ilość posikanej papryczki, pieprz, sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 pęczka posiekanej kolendry dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy.


 

               

 

SOS ŚMIETANOWY:

1. Śmietanę wkładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, do smaku doprawiamy sokiem z limonki.

 

 

                 

 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kittykejt
Czas publikacji:
wtorek, 28 maja 2013 21:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 20:15:40:

    Jejka ,jak ja lubię takie rzeczy .Burczy mi w brzuchu

  • marta-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/17 00:20:18:

    Pycha, też lubię jego przepisy :D

  • Gość Ja napisał(a) z *.rzeszow.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/02/26 15:17:21:

    Dziękujemy Kasiu. Brudny Harry jest dumny :D

  • Gość Pogoda napisał(a) z *.motaiguftseeuqae.eu komentarz datowany na 2018/07/14 17:08:27:

    Sat24, Sat 24
    Pogoda, Prognoza pogody
    US National Forecast
    Weather Forecast
    Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
    Meteo, Previsioni Meteo Italia
    Météo France
    United Kingdom Weather
    Clima de Espana
    Väder
    Australia Weather
    Canada Weather
    Vr
    Vejr
    Clima


    Clima
    Wetter
    Weer
    New Zealand Weather
    Ireland Weather

    Test prędkości internetu
    Speedtest, Speed Test
    DSL Geschwindigkeit testen
    Test di velocit Internet
    Test de velocidad
    Test de vitesse Internet

Dodaj komentarz