kuchenne inspiracje kasi k.

Wpis

czwartek, 27 lutego 2014

OPONKI

   

 

Ponieważ dzisiaj tłusty czwartek, powracam i dzielę się przepisem mojej babci na oponki :)  

 

 

 

                       

 

 

 

Składniki:

 

* 50 dkg m±ki

* 50 dkg białego sera

* 1/2 szklanki cukru

* 3 jajka

* 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany (12%)

* 1 łyżeczka sody

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka octu 

 

 

 

                 

 


 

Wykonanie:

 

1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy z nich ciasto. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Na oprószonej m±k± stolnicy rozwałkowujemy ciasto mniej więcej na grubo¶ć trzech centymetrów i szklank± wykrawamy kółka. W tych kółkach, kieliszkiem robimy jeszcze mniejsze okręgi :)

 

2. Do mocno rozgrzanego oleju wkładamy oponki i czekamy, aż uzyskaj± złoty kolor (kilka minut) i obracamy na drug± stronę (kuleczki, które powstały z wycięcia kieliszka obracaj± się same).

 

3. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, który wsi±knie tłuszcz. Posypać cukrem pudrem :)

 

 

 

                  

 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kittykejt
Czas publikacji:
czwartek, 27 lutego 2014 11:46

Polecane wpisy

  • TARTA Z BIAŁˇ CZEKOLADˇ I BORÓWKAMI

    W tamtym roku robiłam bardzo podobn± tartę: www.gotowaniejestlatwe.blox.pl/2012/08/TARTA-Z-BOROWKAMI.html Składniki: * 150 g m±ki pszennej * 120

  • PˇCZKI

    Ponieważ dzisiaj tłusty czwartek, postanowiłam przygotować własne p±czki :) Przepis mojej matuli :) Składniki: * kg ziemniaków * kg m±ki psze

  • CZEKOLADOWE TWISTY

    Przepis znaleziony na stronie marta-gotuje.pl tak dawno temu, że zd±żyłam o nich zapomnieć ;) ale s± tak szybkie i proste w przygotowaniu, że warto do nich wróc

  • Eton Mess malinowy

    Je¶li macie jeszcze dostęp do malin to zachęcam Was do wypróbowania tego deseru. Jest super prosty w przygotowaniu a smakuje nieziemsko. Serdecznie polecam &nbs

  • Serowe oponki

    Pyszne, serowe oponki proponuję usmażyć dla rodzinki na podwieczorek. . Jest z nimi zdecydowanie mało pracy. A smakuj± wy¶mienicie. Składniki: 25 dag twarogu 1

Trackback