kuchenne inspiracje kasi k.

Wpis

środa, 05 marca 2014

CHOW MEIN

 Chiński chow mein to żelazny punkt menu wielu chińskich restauracji. Miał być warzywny ale jest z dodatkiem mięsa ;)

 

 

 

                     

 

 

Składniki:

 


* 250 g chińskiego makaronu jajecznego

* 5 łyżek oleju rzepakowego

* po 2 łyżki sosu ostrygowego, sojowego i octu ryżowego (ja zrobiłam podwójna porcję sosu)

* 3 łyżki wody

* 1 łyżka oleju sezamowego

* 1 łyżeczka cukru

* 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie paski

* 1 czerwona papryka , pokrojona wzdłuż na cienkie paski

* 125 g grzybów shitake, z odciętymi trzonkami, kapelusze pokrojone w cienkie paski 

* 1 cukinia, pokrojona w słupki wielkości zapałki

* 1 łyżka świeżo startego imbiru

* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 

* 200 g schabu

 

 

               

 

 


Wykonanie:

 

1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą. Przełożyć do miski, polać łyżką oleju rzepakowego, dobrze wymieszać i odstawić.

 

2. Przygotować sos: 3 łyżki wody roztrzepać z sosem ostrygowym, sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i cukrem, odstawić.

 

3. Wok lub dużą patelnie rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, wsypać cebulę i paprykę, smażyć około 2 minut, mieszając, aż zmiękną. Dodać cukinię i grzyby i smażyć kolejne 2 minuty, mieszając, aż zrumienią się na złoto. Przełożyć do miski.

 

4. Do woka wlać pozostałe 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek i imbir, smażyć około 5 sekund, mieszając, aż zaczną pachnięć. Dodać pokrojone mięso, smażyć, aż się zarumieni. Włożyć makaron, smażyć około 5 minut, aż dobrze się podgrzeje. Dodać warzywa, wlać sos i smażyć około minuty, aż wszystkie składniki się połączą. Od razu podawać.

 


               

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kittykejt
Czas publikacji:
środa, 05 marca 2014 10:16

Polecane wpisy

Trackback