kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • wtorek, 11 marca 2014
    • FRITTATA ZE SZPINAKIEM

       

       

       

                        

       

       

       

      Składniki:

       

      * opakowanie szpinaku, umyte i osuszone

      * 7 jajek

      * 2 pomidory, pokrojone w kostkę

      * 3 plasterki żółtego sera, pokrojone w paski

      * 3 plasterki szynki, pokrojone w paski

      * mała cebula, drobno posiekana

      * ząbek czosnku, posiekany

      * świeże zioła np. bazylia

      * pieprz, sól, szczypta chili

       


       

                      

       


      Wykonanie:

       

      1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, następie dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz szpinak. Smażymy około 2 minut i zdejmujemy z ognia.

       

      2. W misce ubijamy jajka, dodajemy przyprawy oraz zioła. Na koniec przekładamy podsmażony wcześniej szpinak, całość mieszamy.

       

      3. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy szynkę, ser oraz pomidory i wlewamy naszą masę jajeczną. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią aby wygładzić powierzchnię. Smażymy na małym ogniu, aż masa będzie ścięta (około 7-9 minut), po 5 minutach posypujemy wierzch startym serem i przykrywamy pokrywką. 

       

       

       

                       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „FRITTATA ZE SZPINAKIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 marca 2014 13:40
  • środa, 05 marca 2014
    • CHOW MEIN

       Chiński chow mein to żelazny punkt menu wielu chińskich restauracji. Miał być warzywny ale jest z dodatkiem mięsa ;)

       

       

       

                           

       

       

      Składniki:

       


      * 250 g chińskiego makaronu jajecznego

      * 5 łyżek oleju rzepakowego

      * po 2 łyżki sosu ostrygowego, sojowego i octu ryżowego (ja zrobiłam podwójna porcję sosu)

      * 3 łyżki wody

      * 1 łyżka oleju sezamowego

      * 1 łyżeczka cukru

      * 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie paski

      * 1 czerwona papryka , pokrojona wzdłuż na cienkie paski

      * 125 g grzybów shitake, z odciętymi trzonkami, kapelusze pokrojone w cienkie paski 

      * 1 cukinia, pokrojona w słupki wielkości zapałki

      * 1 łyżka świeżo startego imbiru

      * 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 

      * 200 g schabu

       

       

                     

       

       


      Wykonanie:

       

      1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą. Przełożyć do miski, polać łyżką oleju rzepakowego, dobrze wymieszać i odstawić.

       

      2. Przygotować sos: 3 łyżki wody roztrzepać z sosem ostrygowym, sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i cukrem, odstawić.

       

      3. Wok lub dużą patelnie rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, wsypać cebulę i paprykę, smażyć około 2 minut, mieszając, aż zmiękną. Dodać cukinię i grzyby i smażyć kolejne 2 minuty, mieszając, aż zrumienią się na złoto. Przełożyć do miski.

       

      4. Do woka wlać pozostałe 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek i imbir, smażyć około 5 sekund, mieszając, aż zaczną pachnięć. Dodać pokrojone mięso, smażyć, aż się zarumieni. Włożyć makaron, smażyć około 5 minut, aż dobrze się podgrzeje. Dodać warzywa, wlać sos i smażyć około minuty, aż wszystkie składniki się połączą. Od razu podawać.

       


                     

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 05 marca 2014 10:16
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • OPONKI

         

       

      Ponieważ dzisiaj tłusty czwartek, powracam i dzielę się przepisem mojej babci na oponki :)  

       

       

       

                             

       

       

       

      Składniki:

       

      * 50 dkg mąki

      * 50 dkg białego sera

      * 1/2 szklanki cukru

      * 3 jajka

      * 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%)

      * 1 łyżeczka sody

      * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      * 1 łyżeczka octu 

       

       

       

                       

       


       

      Wykonanie:

       

      1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy z nich ciasto. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto mniej więcej na grubość trzech centymetrów i szklanką wykrawamy kółka. W tych kółkach, kieliszkiem robimy jeszcze mniejsze okręgi :)

       

      2. Do mocno rozgrzanego oleju wkładamy oponki i czekamy, aż uzyskają złoty kolor (kilka minut) i obracamy na drugą stronę (kuleczki, które powstały z wycięcia kieliszka obracają się same).

       

      3. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, który wsiąknie tłuszcz. Posypać cukrem pudrem :)

       

       

       

                        

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 11:46
  • piątek, 21 czerwca 2013
    • BUŁECZKI CYNAMONOWE

       

      Przepis znaleziony jako potrawy dla dzieci, ale myślę, że nawet dorośli nie będą się w stanie oprzeć! My na pewno nie ;P 

       

                          

       

       

      Składniki:


      * szklanka mleka

      * 50 g drożdży

      * 2 szklanki mąki

      * 1/2 szklanki cukru

      * 100 g masła 

      * szczypta soli

       

      NA FARSZ:

      * 100 g masła

      * 5 łyżek cukru zmieszanego z cynamonem

       

       

                      

       


      Wykonanie:

       

      1. Drożdże rozrabiamy z niewielką ilością mleka, mąki i cukru. Odstawiamy i czekamy, aż wyrosną. Dodajemy resztę składników (masło musi być miękkie) i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

       

      2. Po wyrośnięciu do ciasta dodajemy tyle mąki, żeby dało się je wyrobić. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt. Smarujemy lekko podgrzanym, roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w rulon i odcinamy na 2-3 centymetrowe kawałki.

       

      3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150C.

       

       

                                

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „BUŁECZKI CYNAMONOWE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 21 czerwca 2013 21:28
  • niedziela, 09 czerwca 2013
  • wtorek, 28 maja 2013
    • QUESADILLA Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE

       

      Przepis Okrasy, który na stałe u nas zagości :)

       

                       

       

       

       

      Składniki:


      * 600 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pokrojonych na małe kawałki

      * 6 płatów pszennej tortilli

      * 2 miękkie awokado

      * 2 ostre papryczki chilli, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych

      * 2 limonki

      * 4 ząbki czosnku

      * 100 ml oliwy

      * pęczek posiekanej kolendry

      * 400 g sera żółtego, startego na tarce

      * 100 g gęstej śmietany 18%

      * papryka żółta, pokrojona w paski

      * papryka czerwona, pokroja w apski

      * 400 g czerwonej fasoli z puszki

      * 6 dymek pokrojonych w kostkę

      * pieprz, sól

       

       

                  

       

       

      Wykonanie:

       

      1. 15-20 ml oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor kurczaka dodajemy większą część papryczki chilli i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz pokrojoną w kostkę cebulę dymkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

       

      2. Na tę samą patelnię dolewamy oliwy ok - 15 ml, szklimy papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 pęczka  posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy pieprzem i solą. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwy. Dodajemy do papryki i mieszamy.

       

      3. Na płacie tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy płatem tortilli. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy kilka chwil z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i podgrzewamy przez taki sam czas (aż rozpuści się ser). Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

       

       

                                    

       

       

      SOS GUACAMOLE :

      1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, miażdżymy za pomocą widelca. Dodajemy oliwy, około 20-30 ml, pozostałą ilość posikanej papryczki, pieprz, sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 pęczka posiekanej kolendry dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy.


       

                     

       

      SOS ŚMIETANOWY:

      1. Śmietanę wkładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, do smaku doprawiamy sokiem z limonki.

       

       

                       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „QUESADILLA Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 21:49
  • piątek, 26 kwietnia 2013
  • środa, 20 marca 2013
    • KURCZAK ZAPIEKANY Z CYKORIĄ

       

       

      Moje pierwsze danie z cykorią, która okazała się gorzka i bez niej danie było by smaczniejsze ;) 

       

       

       

       

       

                  

       

       

      Składniki :

       

      * 2 podwójne filety z piersi z kurczaka

      * 4 łyżki oliwy

      * 750 g cykorii (4 kolby)

      * 150 ml rosołu z kury

      * 400 g pomidorów, ja użyłam puszki krojonych

      * 500 g gęstej kwaśnej kremówki

      * 5 łyżek soku pomarańczowego

      * łyżka curry

      * sól, świeżo zmielony pieprz

      * ulubione przyprawy 

      * 250 g świeżego startego cheddara


       

      Wykonanie: 

       

      1. Opłukane i osuszone filety oddzielić od siebie, każdą połowę jeszcze raz rozciąć wzdłuż na pół.

       

      2. Połowę oliwy rozgrzać na patelni. Przyprawione mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron, zdjąć z patelni.

       

      3. Cykorię oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, przepołowić, klinowato wyciąć gorzkie głąby, tak by liście nadal pozostały złączone.

       

      4. Blaszkę posmarować resztą oliwy. Na dnie ułożyć połowy cykorii, płaską stroną do dołu. 

       

      5. Na cykorii położyć filety z kurczaka. Pozostały sos po smażeniu połączyć z gorącym rosołem, polać mięso. Na wierzch położyć pokrojone w ósemki pomidory lub pomidory z puszki.

       

      6. Śmietanę wymieszać z sokiem pomarańczowym, solą i curry, równomiernie polać danie. Posypać tartym serem . Piec w piekarniku około 25 minut w 180C.

       

       

                                        

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „KURCZAK ZAPIEKANY Z CYKORIĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 20:09
  • niedziela, 17 lutego 2013
    • CRESPELLE ALLA MOZZARELLA

       

       

      Czyli naleśniki z mozzarellą :) 

       

       

       

       

                          

       

       

      Składniki:

       

      NALEŚNIKI:

      * mleko

      * mąka

      * 3 jajka

      * szczypta soli

       

      FARSZ:

      * 300 g sera mozzarella

      * 250 g salami

      * sól

      * doniczka bazylii

       

      * sos pomidorowy

       

       

       

                     

       

      Wykonanie:

       

      1.  Mleko wlać do miski, dodać mąkę, jajka i sól. Mikserem ręcznym wymieszać na gładkie ciasto. odstawić na 15 minut, aby ciasto wypoczęło.

       

      2. Z ciasta usmażyć około 12 cienkich naleśników. Odstawić do wystygnięcia.

       

      3. Mozzarellę pokroić w kostkę, salami w cienkie paski. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. 

       

       

      4. Nadzienie podzielić na 12 części. Położyć małymi kupkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę wsunąć na najwyższy poziom nagrzanego piekarnika. Piec około 2-3 minut ( termoobieg 180C , gałka górna i dolna 200C).

       

      5. Upieczone porcje nadzienia nałożyć na naleśniki, posypać posiekaną bazylią i je złożyć.  Podawać z sosem pomidorowym :)

       


                       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „CRESPELLE ALLA MOZZARELLA ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2013 20:24
  • środa, 13 lutego 2013
    • RAVIOLI Z SEREM I SZPINAKIEM

       

      Moje pierwsze ravioli!!! :) 

       

       

      Składniki:


      NA CIASTO:

      * 250 g mąki pszennej

      * 1 jajko

      * 2 żółtka

      * 2 łyżki oleju

      * 3-4 łyżki wody

      * nieco mąki pszennej

       

      NA FARSZ:

      * 500 g szpinaku liściastego (może być mrożony)

      * 40 g masła

      * sól

      * świeżo zmielony pieprz

      * świeżo otarta gałka muszkatałowa

      * pieprz cayenne

      * 200 g tłustego twarogu śmietankowego

      * 50 g prażonego ziarna sezamowego

       

       

       

                            

       


      Wykonanie:

       

      1. Ciasto przesiać do miski, w środku zrobić dołek. Jajko i żółtka roztrzepać z olejem, solą i wodą, wlać do zagłębienia. Mikserem ręcznym zagnieść gładkie ciasto (jeśli się klei podsypać mąką). Następnie oprószyć ciasto mąką, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę, aby odpoczęło.

       

      2. Szpinak umyć i osączyć. W garnku roztopić masło, wrzucić szpinak, przyprawić pieprzem, solą i gałką. Dusić, aż szpinak się zapadnie. Na końcu osączyć szpinak na sicie. 

       

      3. Szpinak połączyć z twarogiem i sezamem. Przyprawić pieprzem cayenne, ostudzić.

       

      4. Ciasto rozwałkować w długie pasy, w odstępach nakładać po łyżeczce farszu. Posmarować wodą jeden z długich boków ciasta i złożyć na pół, przykrywając farsz, zewnętrzne boki ścisnąć palcami. Ząbkowana foremką albo nożem powycinać pierożki. Każdy raz nakłuć widelcem. Ravioli wkładać wrzącej osolonej wody i gotować około 6-8 minut.

       

       

                          

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „RAVIOLI Z SEREM I SZPINAKIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 13 lutego 2013 22:12