kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • poniedziałek, 30 stycznia 2012
    • SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

       

      Bardzo ciekawe połączenie smaków:)

       

      Składniki:

      * 100 g liści szpinaku

      * mango

      * 12 pomidorków koktajlowych

      * 2 piersi z kurczaka

      * sezam

      * pieprz

      * sól

       

      NA SOS:

      * około 10 malin

      * oliwa

      * ocet balsamiczny

      * pieprz


      Wykonanie:

       

      1. Szpinak myjemy, suszymy i wrzucamy do miski. Pomidorki myjemy, dzielimy na pół i dodajemy do szpinaku. Mango obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

       

      2. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół przyprawiamy pieprzem i solą, i obtaczamy w sezamie. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu dzielimy na mniejsze kawałki.

       

      3. Do miski wrzucamy maliny i rozgniatamy je widelcem. Cały czas mieszając dodajemy oliwę i opcjonalnie ocet balsamiczny. W ten sposób powstanie nam malinowy sos vinegrette;)

       

      4. Na talerzu układamy sałatkę na niej pierś z kurczaka i wszystko polewamy sosem:) Smacznego:)

       

                    


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA ZE SZPINAKIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2012 14:50
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • PANCAKES Z ŻURAWINĄ

       

      Gdy zobaczyłam ten przepis na stronie kuchennewzlotyiupadki.blox.pl wiedziałam, że muszę je jak najszybciej przyrządzić;)

      Idealne na niedzielne śniadanie:) Bardzo nam smakowały i na przyszłość wiem, że muszę je przygotowywać z podwójnej porcji;) (z jednej wychodzi 5-6 placuszków).

       

       

       

       

      Składniki:


      * szklanka mąki

      * 3/4 szklanki mleka

      * 4 łyżeczki cukru

      * łyżeczka proszku do pieczenia

      * 2 łyżeczki przyprawy do piernika

      * około 30 g stopionego masła

      * jajko

      * 2 garści suszonej żurawiny + kilka do przybrania

      * cukier puder do posypania



      Wykonanie:

       1. Składniki wrzucamy do miski i miksujemy, tak, żeby nie było grudek. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąkę (ciasto ma być gęste).

       

      2. Smażymy na suchej patelni z obu stron, uważajcie, żeby się nie przypaliły;) Posypać cukrem pudrem i  żurawiną.

       

                                   


       

       

                            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „PANCAKES Z ŻURAWINĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 21:37
  • środa, 25 stycznia 2012
    • DOMOWE HAMBURGERY

       

      Proste i szybkie, a przy okazji o wiele zdrowsze:)

       

      Składniki:


      * 0,5 kg mięsa mielonego

      * 4 łyżki bułki tartej

      * szczypta mielonego chilli

      * mielona ostra papryka

      * suszony majeranek

      * pół białej cebuli

      * pomidor

      * sałata

      * czerwona cebula

      * majonez

      * ketchup

      * 4 bułki typu graham

      * ser żółty

       

       

      Wykonanie:

       

      1. Białą cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Mięso wkładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, bułkę tartą, chilli, paprykę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy duże kotlety. Następnie smażymy je na patelni i układamy na ręczniki papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

       

                 

       

      2. Bułki należy przekroić na pół. Jedną połówkę smarujemy majonezem, nakładamy na to usmażone mięso, przykrywamy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 2-4 minuty, aż ser się roztopi.

       

      3. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć jeszcze kolejno pomidora, cebulę i sałatę, polać ketchupem i przykryć drugą połową bułki. 

       

                    

       

       

                   

       

      4. Do hamburgera podałam frytki i sałatkę z pomidora, cebuli i sałaty lodowej polanej octem balsamicznym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „DOMOWE HAMBURGERY”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 18:48
  • sobota, 14 stycznia 2012
  • czwartek, 12 stycznia 2012
    • CIASTO FRANCUSKIE Z ANANASEM

       

      Danie, które przyrządzamy w pół godziny:) dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno...

       

       

      Składniki:


      * 2 opakowania ciasta francuskiego

      * puszka ananasów

      * podwójna pierś z kurczaka

      * 30 dkg startego żółtego sera

       

      Na sos:

      * jogurt naturalny

      * 3-4 ząbki czosnku

      * sól

      * pieprz

      * zioła prowansalskie

       


      Wykonanie:

       

      1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ananasa pokroić w ósemki.

       

                  

       

      2. Blaszkę nasmarować tłuszczem i ułożyć na niej jedno ciasto francuskie. Na ciasto wyłożyć pokrojone ananasy i pierś z kurzaka.

       

                  

       

      3. Całość posypać startym serem i przykryć drugim ciastem francuskim.

       

                  

       

      4. Włożyć do nagrzanego piekarnika (170C) i piec 20-30 minut.

       

      SOS:

      5. Do miseczki przelewamy jogurt, wgniatamy czosnek i przyprawiamy:)

       

                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO FRANCUSKIE Z ANANASEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2012 14:40
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ

       

      Tym razem do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie Buddy Valastro, amerykański cukiernik włoskiego pochodzenia, który w telewizji TLC ma swój program o gotowaniu. Z zapartym tchem oglądam przyrządzane przez niego włoskie potrawy:)

       

       

       

      Składniki:

      * 2 bakłażany

      * 2 opakowania sera mozzarella

      * 30 dkg startego żółtego sera

      * 3 jajka

      * mąka

      * bułka tarta

      *  łyżeczka mleka

       

      NA SOS:

      * duża cebula

      * 3 ząbki czosnku

      * 2 puszki krojonych pomidorów

      * duży pomidor

      * łyżeczka cukru

      * suszona bazylia

      * mielone chilli

      * słodka mielona papryka

      * pieprz

      * sól


      Wykonanie:

       

      1. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra (przed pokrojeniem można je obrać, ja zrobiłam to dopiero przed smażeniem). Obsypujemy je obficie solą i odkładamy w durszlaku na godzinę, żeby ociekły. Po godzinie osuszamy plastry ręcznikami papierowymi.

       

               

       

      2. W międzyczasie przyrządzamy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, kiedy nabiorą złotych kolorów dodajemy pomidory z puszki, pokrojonego pomidora, cukier i przyprawy. Gotujemy przez pięć minut i odstawiamy na bok.

       

      3. Osuszonego bakłażana panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i mleku, i bułce tartej wymieszanej z łyżką tartego sera. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.

       

               


       

               


       

               

       

       

               

       

      4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190C. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą i wykładamy na dno warstwę sosu pomidorowego.

       

               

       

      5. Na warstwę sosu układamy usmażone bakłażany i posypujemy startym serem.

       

               

       

       

               

       

      6. Na ser nakładamy kolejną warstwę sosu, następnie bakłażany, znowu sos i potarganą na kawałki mozzarellę, całość posypujemy startym serem.

       

              

       

       

              

       

       

              

       

      7. Wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, żeby danie wystygło.

       


                 

       

       

       

                 

       

                                              Smacznego!! :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 13:59
  • środa, 04 stycznia 2012
    • WIEPRZOWINA TERIYAKI

       

      Potrawa, która przez ostatnie parę tygodni nie znika z naszego menu;) I za każdym razem nie możemy się jej najeść... jeśli nie chce Wam się szukać po sklepach sosu teriyaki, możecie zrobić go sami, wystarczy że na koniec zamiast kupnego sosu dodacie kilka łyżek miodu (musicie tylko wcześniej dodać więcej sosu sojowego).

       

       

      Składniki:

       

      * 400 g wieprzowiny

      * cebula

      * papryczka pepperoni

      * zielona papryka

      * sos teriyaki

      * sos sojowy

      * cukier

      * pieprz

      * imbir

      * curry

      * mielona słodka papryka

      * 300 g makaronu wstęgi


      Wykonanie:

       

      1. Wieprzowinę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy mięso, przyprawiamy je imbirem, chilli, słodką papryką, cukrem i pieprzem. Następnie mieszamy i przyprawiamy jeszcze raz, aż mięso nabierze kolorów.

       

                  

       

      2. Gdy mięso jest usmażone z obu stron, zmniejszamy ogień i polewamy je sosem sojowym. Papryki myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Następnie dodajemy do mięsa i chwile podsmażamy, aż papryka zmięknie i puści soki.

       

                               

       

      3. Następnie dodajemy sos teriyaki i smażymy około 10-15 minut, często mieszając.

       

                  

       

      4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W osobnym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego odcedzony makaron, następnie przyprawiamy go curry i podsmażamy 2 minuty, cały czas mieszając.

       

      5. Na talerzu układamy porcję makaronu i polewamy go sosem:)

       

                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „WIEPRZOWINA TERIYAKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 22:05