kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • czwartek, 31 stycznia 2013
    • POLĘDWICZKI Z JABŁKAMI

       

      Pyszne polędwiczki w sosie śmietanowo - ziołowym z jabłkami :)


       

       

                                        

       

       

       

      Składniki:

       

      * polędwiczka wieprzowa (około 500 g)

      * 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki

      * 2 łyżki mąki

      * 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych

      * czerwona papryka, pokrojona w paski

      * 2 cebule, pokrojone w ósemki

      * 300 ml śmietany 36%

      * kilka łyżek oleju

      * łyżeczka soli

      * pieprz

      * szałwia

      * rozmaryn

      * tymianek

      * łyżeczka słodkiej papryki

      * 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

       

      Wykonanie:

       

      1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy je dłonią. W misce łączymy mąkę, pieprz i pół łyżeczki soli. Obtaczamy w tym mięso i podsmażamy je około 2-3 minuty z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej cebulę, paprykę oraz pieczarki. Warzywa posypujemy tymiankiem, reszta soli i dodajemy czosnek. Smażymy około 5 minut. 

       

      2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa, na nich jabłka oraz mięso. Śmietankę łączymy z szałwią i wlewamy do naczynia. Całość posypujemy rozmarynem. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy około 35 minut.

       

       

                    

       

       

       

                                    

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „POLĘDWICZKI Z JABŁKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 stycznia 2013 12:37
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • ZITTI

       

       

      Kolejne przepyszne danie kuchni włoskiej, na które natknęliśmy się oglądając "Rodzinę Soprano" ;) Jedzą je tam na okrągło :P i wcale się nie dziwię bo aromat i smak jest nie do opisania ! ;) w swojej wersji dodałam mięso mielone, tak aby stanowiło to samodzielne danie.

       

       

                         

       

       

      Składniki:

       

      * 300 g makaronu penne

      * cebula pokrojona, w kostkę 

      * 2 posikane ząbki czosnku

      * cukinia, pokrojona w plasterki

      * papryka, pokrojona w paski

      * 500 g mięsa mielonego 

      * szklanka sosu pomidorowego

      * 2 kulki mozzarelli, pokrojonej w plastry

      * 4 łyżki tartego parmezanu

      * 4 łyżki oliwy

      * sól, pieprz

       


      Wykonanie:


      1. Na patelni podsmażyć warzywa, pod koniec dodać czosnek, doprawić. Dodać wcześniej podsmażone mięso (doprawione według uznania) i sos pomidorowy. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z warzywami.

       

       

                                        

       

      2.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wyłożyć część makaronu z warzywami, następnie ułożyć warstwę mozzarelli. Wyłożyć resztę makaronu. Wierzch posypać startym parmezanem.  Piec w piekarniku około 20 minut, aż wierzch się zrumieni. 

       

       

                   

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „ZITTI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 22:02
  • niedziela, 06 stycznia 2013