kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • niedziela, 26 lutego 2012
    • JAJECZNICA

       

      Niedzielne śniadanie...

       

       

      Składniki:


      dla jednej osoby:

      * 2 jajka

      * kilka plasterków wędliny lub boczku

      * mała cebula

      * mały pomidor

      * suszone oregano

      * sól i pieprz

      * margaryna

       


      Wykonanie:

       

      1. Na patelni roztapiamy margarynę i wrzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę. Po 2-3 minutach i dodajemy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się podsmaży.

       

      2. Następnie wlewamy rozbełtane jajko. Cały czas mieszając czekamy, aż się zetnie.

       

      3. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano oraz dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i smażymy jeszcze około pół minuty.

       

       

                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „JAJECZNICA”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2012 08:59
  • środa, 22 lutego 2012
    • CHILI CON CARNE

       

       

      Składniki:

       

      * pół kg mięsa mielonego

      * 2 puszki pomidorów krojonych

      * duża cebula

      * puszka czerwonej fasoli

      * 2 czerwone papryki

      * koncentrat pomidorowy

      * papryczka chili

      * sól, pieprz

      * słodka mielona papryka

      * ostra mielona papryka

      * suszone oregano


      Wykonanie:

       

      1. Mięso smażymy na patelni, aż nabierze kolorów. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy pomidory w puszce, 4 łyżeczki koncentratu, papryczkę chili i fasolę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami. Gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

       

      2. Podawać z pieczywem czosnkowym.

       

       

                    



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CHILI CON CARNE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2012 20:22
  • wtorek, 14 lutego 2012
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

       

      Potrawa, od której wszystko się zaczęło... moje zamiłowanie do gotowania, kuchni włoskiej, makaronu, a z czasem myśl o założeniu własnego bloga kulinarnego;) Są tak pyszne, że jemy je regularnie kilka razy w miesiącu... Można by rzec, że tydzień bez pulpetów w sosie pomidorowym, to tydzień stracony:P

      Danie to zobaczyłam na blogu marta-gotuje.pl i po drobnych modyfikacjach przedstawia się właśnie tak:

       

       

       

      Składniki:

       

      * 300 g makaronu penne

      * 30 dkg startego żółtego sera


      NA PULPETY:


      * 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

      * 4 łyżki bułki tartej

      * mała cebula

      * suszony majeranek

      * słodka papryka

      * ostra papryka

      * mielone chilli

      * pieprz

      * sól

       

      NA SOS POMIDOROWY:

       

      * duża cebula

      * 2 ząbki czosnku

      * 2 puszki krojonych pomidorów

      * 3 łyżki koncentratu pomidorowego

      * suszone oregano

      * 2 łyżeczki cukru

      * szczypta słodkiej papryki

      * pieprz i sól


      Wykonanie:

       

      1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na patelni. Do miski wkładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulę oraz resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Następnie smażymy je na patelni, rumieniąc z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy je na bok.

       

                   

       

      2. Sos: cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie. Czekamy, aż się zrumieni i dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy cukrem, oregano, papryką, pieprzem, solą i koncentratem. Po zagotowaniu się dodajemy pulpety i wszystko trzymamy jeszcze na małym ogniu około 10 minut.

       

                  

       

       

      3. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i na spodzie wykładamy makaron. Na makaron wlewamy sos z pulpetami. Wierzch posypujemy startym serem.

       

                   

       

       

                   

       

       

      4. Naczynie wkładamy na kilka minut do piekarnika i czekamy, aż ser się rozpuści.

       

       

                   

       

      5. Po wyłożeniu na talerz możemy jeszcze raz posypać je startym serem:)

       

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 22:04
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • WIEPRZOWINA PO KOREAŃSKU

       

      Potrawa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna dla wielbicieli ostrych smaków. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie ma praktycznie naczyń do zmywania;)

       

       

       

      Składniki:

       

      * 0,5 kg łopatki wieprzowej

      * główka czosnku

      * 2 sałaty masłowe

      * ostra pasta paprykowa (Sunchang Gochujang)

      * 3-4 łyżeczki cukru

      * słodka mielona papryka

      * łyżeczka cynamonu

      * 4 łyżeczki imbiru



      Wykonanie:

       

      1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i układamy na patelni. Przyprawiamy je papryką, cukrem, imbirem i cynamonem. Smażymy, czekając, aż się zrumieni i będzie miękkie.


       

                    

       

       

       

                    

       

       

      2. Odrywamy liście sałaty, myjemy je i suszymy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso układamy na talerzu.

       

       

                  


       

      3. Na dłoni układamy liść sałaty. Na sałatę kładziemy mięso i i kilka plasterków czosnku. Wszystko smarujemy pastą. Liść zawijamy i spożywamy:PP

       

       

                   

       

       

                   

       

       

                   

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „WIEPRZOWINA PO KOREAŃSKU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 12:53
  • środa, 01 lutego 2012
    • SZARLOTKA Z LODAMI

       

      Pyszności:)

       

      Składniki:


      * 3 szklanki mąki

      * 1 szklanka cukru

      * 1 margaryna

      * 2 żółtka

      * 1 całe jajko

      * łyżeczka proszku do pieczenia

      * 2-3 łyżki śmietany

      * 5-6 jabłek

      * cynamon

       

      * lody waniliowe

       


      Wykonanie:

       

      1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie smażymy je na patelni posypując 2 łyżkami cukru i cynamonem.


      2. Mąkę, cukier, margarynę, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą ciasto wyjmujemy na blat i dzielimy na dwie części. Bierzemy pierwszą część i wyrabiamy, aż będzie miękkie (około 5 minut). Następnie przy pomocy wałka, rozwałkowujemy ciasto, tak żeby można było nim wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto wykładamy usmażone jabłka

       

      3. Następnie wyrabiamy drugą część ciasta i układamy ja na jabłkach. Ja potraktowałam ją jak kruszonkę (rwałam na kawałki i rzucałam na jabłka).

       

      4. Ciasto wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C.


       

                   

       

       

       

                   


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „SZARLOTKA Z LODAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2012 20:48