kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • niedziela, 17 lutego 2013
    • CRESPELLE ALLA MOZZARELLA

       

       

      Czyli naleśniki z mozzarellą :) 

       

       

       

       

                          

       

       

      Składniki:

       

      NALEŚNIKI:

      * mleko

      * mąka

      * 3 jajka

      * szczypta soli

       

      FARSZ:

      * 300 g sera mozzarella

      * 250 g salami

      * sól

      * doniczka bazylii

       

      * sos pomidorowy

       

       

       

                     

       

      Wykonanie:

       

      1.  Mleko wlać do miski, dodać mąkę, jajka i sól. Mikserem ręcznym wymieszać na gładkie ciasto. odstawić na 15 minut, aby ciasto wypoczęło.

       

      2. Z ciasta usmażyć około 12 cienkich naleśników. Odstawić do wystygnięcia.

       

      3. Mozzarellę pokroić w kostkę, salami w cienkie paski. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. 

       

       

      4. Nadzienie podzielić na 12 części. Położyć małymi kupkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę wsunąć na najwyższy poziom nagrzanego piekarnika. Piec około 2-3 minut ( termoobieg 180C , gałka górna i dolna 200C).

       

      5. Upieczone porcje nadzienia nałożyć na naleśniki, posypać posiekaną bazylią i je złożyć.  Podawać z sosem pomidorowym :)

       


                       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „CRESPELLE ALLA MOZZARELLA ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2013 20:24
  • środa, 13 lutego 2013
    • RAVIOLI Z SEREM I SZPINAKIEM

       

      Moje pierwsze ravioli!!! :) 

       

       

      Składniki:


      NA CIASTO:

      * 250 g mąki pszennej

      * 1 jajko

      * 2 żółtka

      * 2 łyżki oleju

      * 3-4 łyżki wody

      * nieco mąki pszennej

       

      NA FARSZ:

      * 500 g szpinaku liściastego (może być mrożony)

      * 40 g masła

      * sól

      * świeżo zmielony pieprz

      * świeżo otarta gałka muszkatałowa

      * pieprz cayenne

      * 200 g tłustego twarogu śmietankowego

      * 50 g prażonego ziarna sezamowego

       

       

       

                            

       


      Wykonanie:

       

      1. Ciasto przesiać do miski, w środku zrobić dołek. Jajko i żółtka roztrzepać z olejem, solą i wodą, wlać do zagłębienia. Mikserem ręcznym zagnieść gładkie ciasto (jeśli się klei podsypać mąką). Następnie oprószyć ciasto mąką, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę, aby odpoczęło.

       

      2. Szpinak umyć i osączyć. W garnku roztopić masło, wrzucić szpinak, przyprawić pieprzem, solą i gałką. Dusić, aż szpinak się zapadnie. Na końcu osączyć szpinak na sicie. 

       

      3. Szpinak połączyć z twarogiem i sezamem. Przyprawić pieprzem cayenne, ostudzić.

       

      4. Ciasto rozwałkować w długie pasy, w odstępach nakładać po łyżeczce farszu. Posmarować wodą jeden z długich boków ciasta i złożyć na pół, przykrywając farsz, zewnętrzne boki ścisnąć palcami. Ząbkowana foremką albo nożem powycinać pierożki. Każdy raz nakłuć widelcem. Ravioli wkładać wrzącej osolonej wody i gotować około 6-8 minut.

       

       

                          

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „RAVIOLI Z SEREM I SZPINAKIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 13 lutego 2013 22:12
  • piątek, 08 lutego 2013
  • czwartek, 07 lutego 2013
    • PĄCZKI

       

       

      Ponieważ dzisiaj tłusty czwartek, postanowiłam przygotować własne pączki :) Przepis mojej matuli :)

       

       

                                 

       

       

      Składniki:

       

      * kg ziemniaków

      * kg mąki pszennej

      * 12 dkg margaryny

      * 12 dkg cukru

      * 12 dkg drożdży

      * 4 jajka

      * łyżka spirytusu lub octu

      * słoik marmolady

      * olej


      Wykonanie:

       

      1. Do gorących sprasowanych ziemniaków kruszymy drożdże. Gdy przestygną resztę składników i wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

       

      2. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy jeszcze raz i formujemy z nich kulki. Wrzucamy do nagrzanego oleju. Smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieją.

       

       

                  

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „PĄCZKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 14:07