kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • wtorek, 22 listopada 2011
    • KAPUSTA ZASMAŻANA

       

       Kuchni staropolskiej ciąg dalszy... czyli kolejny przepis, któremu trzeba poświęcić więcej czasu;) ale efekt zaskakujący:)

       

      Składniki:

      * 0,5 kilograma kiszonej kapusty

      * 3 łyżki miodu

      * 2 cebule

      * oliwa

      * pieprz

      * ziele angielskie

      * 2 liście laurowe

      * sól

      * 2 łyżki masła

      * 2 czubate łyżki masła

       


      Wykonanie:

       

      1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i siekamy.

       

                     

       

      2. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak aby była przykryta. Dodajemy posiekaną 1 cebulę, pół łyżeczki soli, liście laurowe, podobną ilość ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

       

      3. Po ugotowaniu odsączamy kapustę, ale nie wylewamy wody, która została (przyda nam się w późniejszym etapie).

       

      4. Na patelni podsmażamy drugą cebulę, aż się zrumieni. Następnie dodajemy masło oraz mąkę i całość zasmażamy na złoty kolor. Dodajemy chochelkę wody z odsączonej kapusty i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

       

                     

       

      5. Do zasmażki wrzucamy wcześniej ugotowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i smażymy kapustę około 40 minut (powinna nabrać złotego koloru), co jakiś czas mieszając oraz podlewając ja wodą z kapusty, tak, żeby się nie przypaliła.

       

                     

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2011 22:06
  • poniedziałek, 21 listopada 2011
    • KACZKA Z WIŚNIAMI

       

      Przygotowanie tej potrawy wcale nie jest szybkie:P Nam zajęło prawie 4 godziny... Trzeba więc być wytrwałym aby nie rzucić się na coś innego do jedzenia:P

      Po 2,5 godz. wkradło się już zniecierpliwienie i pytanie "po co się za to zabieraliśmy???"... Ale wszystkie wątpliwości zniknęły, kiedy włożyłam pierwszy kęs do ust... Już dawno nie słyszałam, kiedy mój facet mruczy podczas jedzenia:PP


      Składniki:


      * sprawiona kaczka

      * 12- 14 listków szałwii

      * 3 łyżki octu balsamicznego

      * 3 łyżki miodu

      * 3 łyżki sosu sojowego

      * szklanka wody

      * 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

      * pół łyżeczki cynamonu

       


      Wykonanie:

       

      1. Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć, następnie natrzeć pieprzem i solą. Włożyć na około 1,5 godziny do lodówki.

       

                     

       

      2. Liście szałwii włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 8 minut, następnie zdjąć z ognia, wyrzucić listki i wystudzić wywar.

       

      3. Następnie z wywaru należy zrobić glazurę:) Do wywaru dodajemy ocet balsamiczny, miód i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu około 8 minut, w celu zredukowania płynu do około 2/3 szklanki.

       

                                

      Odlewamy około 2/3 szklanki resztę zostawiamy w rondelku.

       

      4. Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do dołu i włożyć do nagrzanego piekarnika do 210 C. Piec pół godziny, następnie odlać wytopiony tłuszcz, odwrócić kaczkę i piec przez kolejne pół godziny. Ponownie odlać tłuszcz. Kaczkę posmarować wcześniej odlaną glazurą i piec przez 15 minut. Po raz kolejny odwrócić drób i posmarować glazurą  z drugiej strony i piec kolejne 15 minut. Kaczkę odwrócić jeszcze dwukrotnie (łącznie powinna piec się około 2 godzin), za każdym razem smarując ją miodową glazurą. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, za nim pokroimy na porcje.

       

                     


      Kaczka na zdjęciu wygląda, jakby była przypalona, jednak jest to kolor glazury, którą posmarowaliśmy ptaka:)

       

       

                    


       

      5. Sos, który wypłynął z kaczki dodać do glazury z rondelka i wymieszać z wiśniami i sokiem, który puściły, przyprawić cynamonem. Doprowadzić do wrzenia i gotowa przez 8 minut, aż sos zacznie gęstnieć.

       

      6. Kaczkę polewamy sosem i podajemy:):):)

       

                     

       

      Kaczka - 25 zł

      Wiśnie - 5 zł

      Usłyszeć mruczenie podczas jedzenia - bezcenne :P;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „KACZKA Z WIŚNIAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 listopada 2011 22:19
  • niedziela, 20 listopada 2011
    • SALAMI Z MAKARONEM W POMIDORACH

       

      Przygotowanie tej potrawy zajmuje około 20 minut, dlatego chętnie ja przyrządzam gdy brakuje mi czasu...

       

      Składniki:

       

      * puszka pomidorów krojonych

      * puszka czerwonej fasoli

      * około 10 plasterków salami

      * łyżeczka cukru

      * 2 liście laurowe

      * majeranek (może być suszony)

      * 3 łyżki masła

      * pieprz, sól

      * szczypta mielonego chilli

      * szczypta słodkiej papryki

      * 300 g makaronu typu muszelki

       


      Wykonanie:

       

      1. W osolonej wodzie z dodatkiem oleju gotujemy makaron, według zaleceń na opakowaniu.

       

      2. Salami kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (salami jest tłuste same w sobie, dlatego nie musimy dodawać żadnych tłuszczy na patelnię). Smażymy koło pięciu minut.

       

                     

       

      3. Do salami wlewamy puszkę pomidorów. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Czekamy, aż zacznie się gotować, od czasu do czasu mieszając.

       

                     

       

      4. Następnie dodajemy fasolę, liście laurowe i wszystkie przyprawy. Gotujemy około 5 minut.

       

                     

       

      5. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze około minuty. Następnie zdejmujemy z ognia. Gotowe:)

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 listopada 2011 15:20
  • sobota, 19 listopada 2011
    • TIRAMISU

       

      Za każdym razem kiedy przygotowuję ten deser, z niecierpliwością odliczam minuty od włożenia go do lodówki... i za każdym razem stwierdzam, że zrobiłam go stanowczo za mało...

       

       

      Składniki:

      * 500 g serka Mascarpone

      * 4 żółtka

      * 100 g cukru pudru

      * 1 opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów

      * szklanka kawy rozpuszczalnej

      * kilka kropel esencji rumowej lub 2 łyżki Amaretto

      * pół opakowanie płatków migdałowych

      * kakao do posypania

       


      Wykonanie:


      1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę (około 5 minut). Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone a następnie esencje rumową, tak aby w efekcie końcowym wyszła biała, jednolita masa.

       

                    

       

      2. Zaparzoną kawę wlewamy do płaskiego naczynia i moczymy w niej biszkopty (nie powinny być zbyt mocno przesiąknięte) i wykładamy nimi naczynie, w którym będzie nasze tiramisu. Na warstwę biszkoptów wylewamy masę, następnie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i znowu masę (czynność powtarzamy w zależności od tego ile zostało nam masy).

       

      3. Wierzch tiramisu posypujemy kakao i wstawiamy je co najmniej na godzinę do lodówki.

       

      4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały i prażymy je, aż zbrązowieją, często mieszając. Należy uważać, gdyż można je łatwo spalić;)

       

      Po wyjęciu tiramisu z lodówki posypujemy je płatkami migdałowymi. Teraz należy je już tylko spożyć:)

       

                    

       

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „TIRAMISU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2011 18:27
  • poniedziałek, 07 listopada 2011
    • LINGUINE Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI

       

      Kolejny przepis z makaronem;) Tym razem w nieco innej postaci.

       

      Składniki:


      * 2 filety z piersi z kurczaka

      * 250 pieczarek (lub grzybów mieszanych)

      * 200 ml śmietanki 30%

      * 4 ząbki czosnku

      * cebula

      * 400 g makaronu linguine (długi, spłaszczony makaron)

      * natka pietrszuki

      * łyżka oleju

      * sól i pieprz

      * mąka

      * 50 g masła

      * 2 łyżki startego sera


      Wykonanie:

       

      1. Pierś z kurczaka przeciąć na pół i obtoczyć w mące. Smażyć na patelni, aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.

       

      2. Cebule i czosnek obrać, posiekać i wrzucić na patelnię. Lekko podsmażyć, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki nabiorą złotego koloru dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Mieszając doprowadzić do wrzenia.

       

      3. W osolonej wodzie ugotować makron. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Dodać masło i ser, dokładnie wymieszać.

       

      4. Na talerzu układać kolejno makaron, pierś z kurczaka, a następnie polać sosem:)

       

                   


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2011 11:21
  • sobota, 05 listopada 2011
    • QUICHE Z BROKUŁAMI

       

      Składniki:


      Na ciasto:

      * 180 g mąki pszennej

      * 125 g masła

      * 25 g startego żółtego sera

      * 2 łyżki suszonego tymianku

      * 3 łyżki wody


      Na farsz:

      * 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

      * 4 czerwone cebule

      * kiść brokuł

      * sól i pieprz

      * mielona ostra papryka


      Na sos:

      * 2 jajka

      * mały jogurt

      * 250 ml śmietany

      * mała cebula


      Wykonanie:

       

      1. Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników (wody dolewamy na tyle, żeby mieszanka się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

       

      2. Mięso smażymy na patelni. Dodajemy czerwoną cebulę i przyprawy. W osolonej wodzie przez 10 minut gotujemy brokuły, następnie odsączamy.

       

      3. Smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciasto. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 190C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut (ciasto powinno mieć złoty kolor).

       

      4. W misce ubijamy jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy pokrojoną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.

       

      5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim mięso, brokuły i polewamy sosem.

       

                    

       

      6. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut i czekamy, aż sos się zetnie.

       

                    


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „QUICHE Z BROKUŁAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 05 listopada 2011 22:11