kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • wtorek, 27 listopada 2012
    • RATATOUILLE

       

      Oczywiście najlepiej smakuje latem, gdy jest przygotowane ze świeżych i dojrzałych warzyw :)

       

      Składniki:

       

      * 2 małe cebule, posiekane

      * 2 bakłażany, pokrojone w kostkę

      * 4 ząbki czosnku, drobno posiekne

      * 2 cukinie, pokrojone w kostkę

      * 2 strąki czerwonej papryki, pokrojone w kostkę

      * 8-10 dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki pokrojonych pomidorów)

      * 3 gałązki świeżego tymianku

      * gałązka rozmarynu

      * liść laurowy

      * 1/4 szklanki posiekanej bazylii

      * sól i pieprz

      * 2 łyżeczki oliwy


       


      Wykonanie:

       

      1. Na średnim ogniu w duzym rondlu rozgrzać oliwę. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i szklić około 2 minut. Dodać bakłażan i czosnek, smażyć 2-4 minuty, często mieszając, aż bakłażan zmięknie. Włożyć paprykę i cukinię. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować około 3 minut, często mieszając.

       

      2. Zmniejszyć ogień do małego. Przykryć i dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż część warzyw się rozgotuje. Dodać bazylię, wymieszać i zdjąć z ognia.

       

       

                       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „RATATOUILLE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2012 09:55
  • piątek, 23 listopada 2012
    • KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PIWA

       

      Pyszny, soczysty kurczak :) Za nim nadziejemy kurczaka na butelkę, trzeba ją namoczyć w wodzie z płynem (tak, żeby naklejki się poodklejały) i porządnie opłukać :)

       

       

                                           

       

       

       

      Składniki:

       

      * kurczak :)

      * 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

      * 2 łyżeczki słodkiej papryki

      * 2 łyżeczki ostrej papryki 

      * 1 łyżeczka vegety

      * sól, pieprz

      * 2 łyżeczki oliwy

      * piwo w butelce


      Wykonanie:

       

      1. Kurczaka myjemy, suszymy i nabijamy na butelkę wypełnioną do połowy piwem. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i obsypujemy z każdej strony. 

       

       

       

                                          

       

       

      2. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 1,5-2 godziny. Po pierwszych 30 minutach polewamy go do piwem. Czynność tą powtarzamy co 15 minut.

       

      3. Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na około 20 minut (żeby nie wypłynęły z niego soki).

       

       

                                      

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PIWA”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 23 listopada 2012 00:01
  • niedziela, 11 listopada 2012
    • OMLET CESARSKI

       

      W sam raz na niedzielne śniadanie w samo południe ;) Jeśli planujecie je dzień wcześniej rodzynki można namoczyć w alkoholu np. rumie :D

       

                                               

       

       

       

      Składniki:

       

      * 4 żółtka 

      * 4 białka, ubite na sztywno

      * 0,5 szklanki mąki

      * 0,5 szklanki mleka

      * szczypta soli

      * masło do wysmarowania patelnii

      * kilka kropel esencji waniliowej

      * garść rodzynek

      * 1 łyżka cukru pudru + do posypania

      * powidła śliwkowe


      Wykonanie:

       

      1. Mleko, mąkę, żółtka, esencję cukier i sól dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy rodzynki. 

       

      2. Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej ze stron. Trzeba uważać, żeby omlet się nie przypalił i nie pozostał surowy w środku :)

       

       

       

                    

       

       

       

                                       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „OMLET CESARSKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 14:29