kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • CIASTECZKA CZEKOLADOWE

       

      Kolejne czekoladowe ciasteczka:) Tym razem zamiast orzechów nerkowca mamy pistacje. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem...

       

       

      Składniki:


      * 150 g półgorzkiej czekolady

      * 150 g margaryny

      * 100 g cukru

      * szczypta soli

      * żółtko

      * jajko

      * 150 g mąki pszennej

      * szczypta proszku do pieczenia

      * 40 g łuskanych pistacji


      Wykonanie:

       

      1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę ostygła.

       

      2. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawać cukier i sól, ucierać dopóki nie powstanie spójna masa. Dodać jajko i ucierać przez pół minuty, a następnie szybko domieszać żółtko. Dodać przestudzoną czekoladę.

       

      3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, miksując na średnich obrotach.

       

      4. Z ciasta formować 2 łyżeczkami malutkie kopczyki (wielkości orzecha włoskiego) i układać je w pewnych odstępach. Wierzch posypać pistacjami. Piec 15-20 minut (termoobieg 160C grzałka górna/dolna 180C).

       

      5. Ciasteczka zdejmować z papieru dopiero kiedy wystygną.

       

                                        


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2011 17:29
  • wtorek, 13 grudnia 2011
    • CIASTECZKA ORZECHOWO-CZEKOLADOWE

       

      Kolejny przepis na świąteczne ciasteczka:) Według oryginalnego przepisu należało dodać do nich około 2 łyżeczek różowego pieprzu, ale ja z niego zrezygnowałam:) szczerze mówiąc jestem zbyt leniwa i postanowiłam sobie odpuścić poszukiwania tej przyprawy:P

      Ciasteczka były przepyszne:) 


      Przepis dedykuję Pauli, która dzisiaj na mnie na krzyczała, mówiąc, że już ma dość oglądania penne z wątróbką;)

      oraz Marcie, która czekała na nowe przepisy, z tej książki:)

      pozdrawiam:)

       

      Składniki:


      * 100 g prażonych orzechów

      * 200 g półgorzkiej czekolady (ja dodałam mlecznej)

      * 200 g margaryny lub miękkiego masła

      * 200 g mąki pszennej

      * 120 g cukru

      * jajko

      * łyżeczka proszku do pieczenia



      Wykonanie:

       

      1. 120 g czekolady i orzechy nerkowca posiekać (2 łyżeczki orzechów odłożyć do posypania).

       

                                  

       

      2. Resztę czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w rondelku w kąpieli wodnej na małym ogniu, ciągle mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia.

       

      3. Margarynę ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Stopniowo dodać cukier. Ucierać, aż powstanie zwięzła masa, następnie dodać jajko i ucierać pół minuty. Stopniowo dodać czekoladę i szybko wymieszać,

       

      4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i w 2 porcjach dodać do masy, ucierając na średnich obrotach. Na koniec dodać posiekane dodatki i szybko wymieszać.

       

      5. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem i układać na niej dwoma łyżeczkami kopczyki z ciasta wielkości orzechów włoskich (zostawić spore odstępy). Posypać posiekanymi orzechami nerkowca.

       

                      

       

      6. Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku (termoobieg 160C, grzałka górna/dolna 180C) 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka odstawić do wystygnięcia, a następnie zdjąć z papieru.

       

                     

       

       

                  

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2011 21:56
  • wtorek, 06 grudnia 2011
    • PENNE Z WĄTRÓBKĄ KURZĄ

       

       

       

      Składniki:

       

      * 300 g wątróbki kurzej

      * 150 g pieczarek

      * cebula

      * ząbek czosnku

      * 150 g śmietany kremówki

      * 12 pomidorków koktajlowych

      * 15 listków szałwii

      * sól

      * oliwa

      * 200g makaronu penne


      Wykonanie:

       

      1. Wątróbkę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć ją w mące. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Listki szałwii opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.

       

      2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki wątróbki. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, poddusić. Dodać pieczarki, podsmażyć i dodać śmietanę i zagotować.

       

                

       

                

       

                

       

      3. Pomidory i szałwię dodać do sosu i gotować przez 3 minuty.

       

                

       

      4. W osolonej ugotować makaron.

       

      5. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać go sosem z mięsem. Smacznego:)

       

               

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PENNE Z WĄTRÓBKĄ KURZĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2011 09:38
  • niedziela, 04 grudnia 2011
    • MAKARONIKI Z ŻURAWINAMI

       

      Już niedługo Święta:) i z tej okazji postanowiłam kupić książkę z przepisami na świąteczne ciasteczka:) Mam w planach wypróbować jak najwięcej przepisów, tak aby na święta wybrać te najlepsze;)

      Jeśli chodzi o te makaroniki, popełniłam niestety błąd i wrzucając do białek żurawinę i migdały dalej miksowałam masę (mój błąd, nie doczytałam, że należy je ostrożnie wymieszać:P), dlatego na zdjęciach nie prezentują się tak jak powinny, ale mogę Was zapewnić, że smak jest wyjątkowy:) u nas zniknęły w 20 minut;) i mam zamiar powtórzyć ten przepis przed świętami jeszcze parokrotnie... coś dla fanów żurawiny:))

       

       

      Składniki:

      * 2 białka

      * 100 g cukru

      * 100 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów (moje w były w skórkach;)

      * 50 g posiekanych migdałów + parę do przybrania

      * 50 g suszonych żurawin + parę do przybrania

      * 2 krople aromatu migdałowego (ja dodałam rumowego)

      * szczypta mielonego cynamonu

       


      Wykonanie:

       

      1. Żurawinę drobno posiekać, migdały - zmielić.

       

                 

       

      2. Białko ubić na sztywną pianę (piana musi być bardzo sztywna). Następnie dodać stopniowo cukier, aromat i cynamon, przez chwilę ubijając dalej.

       

      3. Do piany ostrożnie domieszać mielone i posiekane migdały oraz posiekaną żurawinę, (można też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która sprawi, że masa będzie nieco spójniejsza).

       

      4. Porcję masy wykładać dwoma łyżeczkami na posmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Między porcjami zostawić spore odstępy. Każde ciastko posypać odrobina posiekanych żurawin i migdałów. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( termoobieg - 120C, grzałka dolna/górna - 140C) i piec 25 minut.

       

                  

       

      5. Po upieczeniu ciasteczka zsunąć z blaszki wraz z papierem i pozostawić do wystygnięcia.

       

                  

       


       

                  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MAKARONIKI Z ŻURAWINAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 11:28