kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • piątek, 21 grudnia 2012
    • CIASTECZKA Z TWAROGIEM

       

       Kolejne ciasteczka :)

       

       

       

      Składniki:

       

      * 200 g mielonego twarogu

      * 50 g masła klarowanego

      * 120 g cukru

      * opakowanie cukru waniliowego

      * 3 krople aromatu migdałowego

      * białko

      * 50 g mąki pszennej

      * proszek do pieczenia, na czubek noża

      * 200 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów

      * starta skórka z cytryny

      * 2-3 łyżki cukru pudru, do posypania

       


      Wykonanie:

       

      1. Twaróg i masło utrzeć na gładką masę ręcznym mikserem. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i aromat. Ucierać, aż powstanie spójna masa. Następnie szybko wmiksować białko.

       

      2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i skórką cytrynową, a następnie w 2 porcjach dodać do masy, miksując przez chwilę na średnich obrotach.

       

      3. Dwiema łyżeczkami formować z ciasta małe kopczyki, kładąc je na blaszkach wyłożonych papierem (w dużych odstępach). Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez około 12 minut.

       

      4. Jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem.

       

       

       

                                 

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA Z TWAROGIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 20:07
  • czwartek, 20 grudnia 2012
    • CHRUPIĄCE OKRUSZKI

       

       To już ostatni dzwonek na przyrządzenie świątecznych smakołyków :)

       

       

       

                                         

       

       

       

      Składniki:

       

      * 50 g suszonych moreli 

      * 50 g suszonych śliwek

      * 50 g tartych migdałów (mogą być płatki migdałów)

      * 120 g musli chrupkich Vitalis

      * 100 g gorzkiej czekolady

      * 100 g pełnomlecznej czekolady

      * 2 łyżki amaretto (likieru migdałowego)

      * łyżeczka oleju

       


      Wykonanie:

       

       

                         

       

       

      1. Morele śliwki drobno posiekać i wymieszać z amaretto. Odstawić na 30 minut do naciągnięcia.

       

      2. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Musli grubo posiekać i wymieszać z migdałami. 

       

       

                                       

       

       

      3. Oba rodzaje czekolady połamać na małe kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu, stale mieszając. 

       

       

      4. Namoczone owoce dodać do mieszaniny musli, następnie domieszać rozpuszczoną czekoladę. 

       

       

                                            

       

       

      5. Dwiema łyżeczkami, na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, formować małe kopczyki. Odstawić w chłodne miejsce, żeby czekolada stwardniała. Następnie ostrożnie zdjąć ciasteczka z papieru. 

       

       

                                     

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHRUPIĄCE OKRUSZKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2012 21:35
  • niedziela, 02 grudnia 2012
    • ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW

                                 

       

       

                                           

       

       

       

      Składniki:

       

      * kilogram obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków

      * 2 posiekane pory (jasna część pora)

      * 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę

      * litr rosołu

      * szklanka śmietany 36 %

      * około 100 g śmietankowego serka topionego

      * pęczek szczypiorku, posiekany

      * pieprz, sól

      * łyżeczka vegety


       

       

                                         

       


      Wykonanie:

       

      1. Boczek podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. następnie przełożyć go na talerzyk z ręcznikiem papierowym. 

       

      2. Pory podsmażyć w garnku, aż będą szkliste i miękkie. Dodać ziemniaki i rosół i gotować przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 

       

      3. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Następnie dodać śmietanę i serek topiony, wymieszać. Doprawić do smaku.

       

      4. Podawać ze szczypiorkiem i chrupiącym bekonem.

       

       

       

                                      

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 grudnia 2012 14:06