kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • czwartek, 22 marca 2012
    • BUŁECZKI Z FETĄ

       

      Bułeczki z fetą i pietruszką pasują do różnego rodzaju zup i chłodników. Mnie o wiele bardziej smakowały na zimno...

       

       

       

      Składniki:


      * 280 g mąki pszennej

      * 150 g masła

      * 1 jajko

      * 1 żółtko

      * 2 łyżki jogurtu naturalnego

      * opakowanie sera feta

      * pęczek pietruszki

      * 5 łyżek oliwy

      * łyżka proszku do pieczenia

      * sól, pieprz


      Wykonanie:

       

      1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło, jogurt, jajko, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobione ręcznie ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

       

                  

       

      2. Fetę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy pieprzem.

       

                                    

       

      3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na małe kawałki, robimy w nich zagłębienie i nakładamy łyżeczkę serka i otaczamy je ciastem, nadając jej kształt kuleczki. Na końcu nacinamy nożykiem bułeczkę na krzyż.

       

                                             

       

      4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy bułeczki i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 25 minut.

       

                                     

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „BUŁECZKI Z FETĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2012 09:24
  • wtorek, 20 marca 2012
    • MASCARPONE Z OWOCAMI LEŚNYMI

       

      Uważam, że nie ma lepszych deserów, niż te z serkiem mascarpone:p mogłabym je jeść na okrągło... Ponieważ nie ma jeszcze sezonu na owoce wykorzystałam mrożoną mieszankę owoców leśnych, ale już się nie mogę doczekać, żeby zrobić go ze świeżymi malinami... mniam:)

       

       

       

      Składniki:


      * 500 g serka mascarpone

      * 4 żółtka

      * 100 cukru pudru

      * 450 g owoców leśnych

      * 4 łyżki miodu

      * łyżka soku z cytryny


      Wykonanie:

       

      1. Cukier i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż uzyskamy puszysty krem.

       

      2. Owoce podgrzewamy w garnku. Dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Odstawiamy na chwilę, żeby troszkę przestygły. Następnie miksujemy blenderem, żeby powstała gładka masa.

       

      3. Na dnie pucharka wykładamy zmiksowane owoce, na to wylewamy porcję serka. Odkładamy na około godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami i miętą:)

       

       

       

                                  

       

       

                                  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 marca 2012 18:57
  • niedziela, 18 marca 2012
  • piątek, 16 marca 2012
    • SAŁATKA - KURCZAK Z RUCOLĄ

       

      Przygotowałam 2 wersje tej sałatki DLA NIEJ: z większą ilością owoców, i DLA NIEGO: z większą ilością mięsa;)

       

      Składniki:


      * opakowanie rucoli

      * 2 mandarynki

      * kilka łyżek startego parmezanu

      * 80 g niebieskiego sera pleśniowego

      * brzoskwinia (może być z puszki)

      * oliwa

      * ocet balsamiczny

      * garść sezamu

      * garść orzeszków ziemnych

      * podwójna pierś z kurczaka

      * pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych

      * 2 łyżki mąki pszennej

      * pieprz, sól

      * słodka mielona papryka


      Wykonanie:

       

      1. Płatki wymieszać z mąką. Pierś z kurczaka pokroić w paski . Przyprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Opanierować je w płatkach i wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą i włożyć do piekarnika na 15-20 min (180C)

       

      2. Rucolę myjemy i wkładamy do miski, dodajemy mandarynki, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Sałatkę mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem. W wersji dla NIEJ dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na sałatce układamy upieczone kawałki kurczaka. Wierzch posypujemy orzeszkami i sezamem.

       

       

                                     

                                                WERSJA DLA NIEJ:)

       

       

                                     

                                              WERSJA DLA NIEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 20:46
  • wtorek, 13 marca 2012
  • niedziela, 11 marca 2012
    • KURCZAK-CORN FLAKES

       

      Przepis ten znalazłam na stronie marta-gotuje.pl i postanowiłam go od razu wypróbować:) Od siebie dorzuciłam jeszcze pierś z kurczaka, ponieważ jest to moja ulubiona część kurczaka:p  Wszystko wyszło przepyszne!!!

       

       

       

      Składniki:


      * 6 pałek z kurczaka

      * podwójna pierś z kurczaka

      * szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych

      * kilka łyżek mąki pszennej

      * łyżka oliwy

      * ulubione przyprawy do kurczaka (np. pieprz, sól, mielone chili, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, curry itp.)


      Wykonanie:

       

      1. Mięso umyć, pierś pokroić w paski. Następnie je przyprawić. Płatki połączyć z mąką i obtoczyć nimi pałki i pierś z kurczaka.

       

      2. Mięso układamy na wysmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 1,5 godziny.

       

       

                                   

       

       

                                   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2012 21:45
  • czwartek, 08 marca 2012
    • RUSKIE PIEROGI

       

      Dobre prawie tak samo jak u mamy:p Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji mąki i wody, bo robiłam je na wyczucie albo jakby powiedziała moja mama "na oko":P Ciasto nie może być za miękkie, bo pierogi rozpadną się podczas gotowania...

       

       

      Składniki:

       

      * mąka

      * ciepła woda

      * 250 g twarogu

      * ugotowane ziemniaki

      *  duża cebula

      * pieprz sól

      * margaryna


      Wykonanie:

       

      1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy usmażoną cebulę i twaróg, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

       

                     

       

      2. Mąkę mieszamy z wodą, tak żeby ciasto było miękkie i odchodziło od ręki. Następnie wałkujemy je i wycinamy kubkiem kółka. Na środek kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy je palcami.

       

                      

       

      3. Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy przez kilka minut. Ugotowane pierogi polewamy masłem i podsmażoną cebulą albo podajemy ze śmietaną:)

       

                     

       

                                                   Powodzenia;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „RUSKIE PIEROGI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 marca 2012 22:08
  • sobota, 03 marca 2012
    • CIASTO CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE

       

      Bardzo dobre i baaardzo słodkie ciasto. Przepis znaleziony w "ZŁOTEJ KSIĘDZE CZEKOLADY". Od siebie dodałam kawałki czekolady i pomarańczy do ciasta.

       

       

      Składniki:

       


      CIASTO:

      * 300 g mąki pszennej

      * 300 g cukru

      * 75 g kakao w proszku

      * 125 g miękkiego masła

      * 2 łyżki skórki pomarańczy

      * 125 ml soku pomarańczowego

      * 3 jajka

      * 60 ml wody

      * 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      * 0,5 łyżeczki sody

      * 0,25 łyżeczki soli

      * tabliczka gorzkiej czekolady

      * kawałki pomarańczy


      POLEWA:

      * 60 g masła

      * 1 łyżka skórki pomarańczy

      * 2 łyżki mleka

      * 3 łyżki kakao w proszku

      * 200 g cukru pudru

       


      Wykonanie:


      CIASTO:

      1. Mikserem na niskich obrotach mieszamy mąkę, cukier, kakao, masło, skórkę i sok z pomarańczy, jajka, wodę , proszek do pieczenia, sodę i sól. Gdy składniki się  połączą zwiększamy obroty i miksujemy przez 5 minut. Na koniec wrzucamy połamaną tabliczkę czekolady i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180C.


       

                    

       

      POLEWA:

      2. Na niskich obrotach miksujemy masło ze skórką pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier i mleko, aż wytworzy się jednolity krem. Połowę masy odstawiamy, resztę mieszamy z kakao.

       

      3. Po upieczeniu ciasta odstawiamy je na bok, żeby wystygło. Na ostudzone ciasto wykładamy na przemiennie po jednej łyżce kremu pomarańczowego i kakaowego, następnie lekko je mieszamy:)

       

                    

       

       

       

       

                   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 03 marca 2012 11:34
  • piątek, 02 marca 2012
    • SZPINAK Z MAKARONEM

       

      Danie do przygotowania w 20 minut.

       

      Składniki:


      * szpinak mrożony

      * 2 ząbki czosnku

      * jajko

      * łyżeczka musztardy dijon

      * 2 łyżki śmietany

      * sól, pieprz

      * garść startego sera

      * 400 g makaronu penne

      * podwójna pierś z kurczaka

      * mielona słodka papryka

      * ostra papryka

      * chilli mielone

       


      Wykonanie:

       

      1. Rozmrożony szpinak wkładamy do garnka. Dodajemy jajko, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu. Cały czas mieszając dodajemy śmietanę, musztardę i ser. Gotujemy około 10 minut.

       

      2. W tym czasie gotujemy makaron al dente.

       

      3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy sproszkowanym chili, paprykami, solą i pieprzem. Smażymy na oliwie.

       

      4. Makaron mieszamy ze szpinakiem. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy kawałkami kurczaka.

       

       

       

                  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „SZPINAK Z MAKARONEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 02 marca 2012 18:18