kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • wtorek, 11 marca 2014
    • FRITTATA ZE SZPINAKIEM

       

       

       

                        

       

       

       

      Składniki:

       

      * opakowanie szpinaku, umyte i osuszone

      * 7 jajek

      * 2 pomidory, pokrojone w kostkę

      * 3 plasterki żółtego sera, pokrojone w paski

      * 3 plasterki szynki, pokrojone w paski

      * mała cebula, drobno posiekana

      * ząbek czosnku, posiekany

      * świeże zioła np. bazylia

      * pieprz, sól, szczypta chili

       


       

                      

       


      Wykonanie:

       

      1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, następie dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz szpinak. Smażymy około 2 minut i zdejmujemy z ognia.

       

      2. W misce ubijamy jajka, dodajemy przyprawy oraz zioła. Na koniec przekładamy podsmażony wcześniej szpinak, całość mieszamy.

       

      3. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy szynkę, ser oraz pomidory i wlewamy naszą masę jajeczną. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią aby wygładzić powierzchnię. Smażymy na małym ogniu, aż masa będzie ścięta (około 7-9 minut), po 5 minutach posypujemy wierzch startym serem i przykrywamy pokrywką. 

       

       

       

                       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „FRITTATA ZE SZPINAKIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 marca 2014 13:40
  • środa, 05 marca 2014
    • CHOW MEIN

       Chiński chow mein to żelazny punkt menu wielu chińskich restauracji. Miał być warzywny ale jest z dodatkiem mięsa ;)

       

       

       

                           

       

       

      Składniki:

       


      * 250 g chińskiego makaronu jajecznego

      * 5 łyżek oleju rzepakowego

      * po 2 łyżki sosu ostrygowego, sojowego i octu ryżowego (ja zrobiłam podwójna porcję sosu)

      * 3 łyżki wody

      * 1 łyżka oleju sezamowego

      * 1 łyżeczka cukru

      * 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie paski

      * 1 czerwona papryka , pokrojona wzdłuż na cienkie paski

      * 125 g grzybów shitake, z odciętymi trzonkami, kapelusze pokrojone w cienkie paski 

      * 1 cukinia, pokrojona w słupki wielkości zapałki

      * 1 łyżka świeżo startego imbiru

      * 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 

      * 200 g schabu

       

       

                     

       

       


      Wykonanie:

       

      1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą. Przełożyć do miski, polać łyżką oleju rzepakowego, dobrze wymieszać i odstawić.

       

      2. Przygotować sos: 3 łyżki wody roztrzepać z sosem ostrygowym, sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i cukrem, odstawić.

       

      3. Wok lub dużą patelnie rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, wsypać cebulę i paprykę, smażyć około 2 minut, mieszając, aż zmiękną. Dodać cukinię i grzyby i smażyć kolejne 2 minuty, mieszając, aż zrumienią się na złoto. Przełożyć do miski.

       

      4. Do woka wlać pozostałe 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek i imbir, smażyć około 5 sekund, mieszając, aż zaczną pachnięć. Dodać pokrojone mięso, smażyć, aż się zarumieni. Włożyć makaron, smażyć około 5 minut, aż dobrze się podgrzeje. Dodać warzywa, wlać sos i smażyć około minuty, aż wszystkie składniki się połączą. Od razu podawać.

       


                     

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 05 marca 2014 10:16