kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • poniedziałek, 30 kwietnia 2012
    • HOT - DOGI

       

      Bardzo szybki i sycący przysmak, idealny na dni, w których nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni:)

       

      Składniki:


      * parówki

      * podłużne bułki

      * pomidory

      * ogórek

      * cebula

      * musztarda

      * ketchup

      * sól i pieprz


      Wykonanie:

       

      1. Parówki wkładamy do wody i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Bułki nacinamy z jednej strony i wkładamy do piekarnika na kilka minut.

       

      2. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w paski. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą.

       

      3. Bułki wyjmujemy z piekarnika. Środek smarujemy musztardą i wkładamy parówkę. Następnie polewamy ją ketchupem i nakładamy sałatkę.

       

       

                   

       

       

       

                   

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „HOT - DOGI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 kwietnia 2012 16:54
  • piątek, 27 kwietnia 2012
  • środa, 25 kwietnia 2012
    • GOFRY

       

      Najlepsze gofry jakie kiedykolwiek jadłam:) są tak dobre, że zbędne są jakiekolwiek dodatki:)

       

       

      Składniki:


      * kostka masła

      * 15 dkg cukru

      * 1 opakowanie cukru waniliowego

      * 4 jajka

      * 1/2 kg mąki

      * 3/4 szklanki mleka

      * łyżeczka proszku do pieczenia

      * 3 łyżki miodu


      Wykonanie:

       

      1. W misce utrzeć masło i cukier. Do masy dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy:)

       

       

                                     

       

       

                                             

       

       

                                             

       

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „GOFRY”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 25 kwietnia 2012 20:30
  • sobota, 21 kwietnia 2012
    • KURCZAK Z NERKOWCAMI

       

      Bardzo łatwe danie do przyrządzenia:) i bardzo, bardzo dobre;) polecam:)

       

      Składniki:


      * 3 łyżki sosu sojowego

      * 1 łyżka chińskiego wina różowego lub wytrawnej sherry

      * 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

      * 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę

      * 1 łyżeczka sosu Worcestershire (ja pomięłam)

      * 1 łyżka oleju sezamowego

      * 1/2 łyżki cukru

      * 1/4 łyżki skrobi kukurydzianej

      * 3 łyżki oleju rzepakowego

      * 2 dymki (tylko szczypior), drobno posiekane

      * szklanka (170 g) solonych nerkowców, uprażonych (wymieszałam z orzeszkami arachidowymi)

      * ryż, gotowy do podania


      Wykonanie:

       

      1. W misce wymieszać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe i imbir. Dodać kurczaka, wymieszać, by mięso pokryło się przyprawami. Odstawić na 15 minut.

       

       

                    

       

      2. Przygotować sos: w małej misce roztrzepać 2 łyżki wody, łyżkę sosu sojowego, sos Worcestershire, olej sezamowy, cukier i skrobię kukurydzianą. Odstawić.

       

      3. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju. Kurczaka wyjąć z marynaty. Dobrze osaczyć, włożyć na patelnię kilka minut, mieszając, aż się zetnie. Następnie przełożyć do miski.

       

                    

       

       

       

                    

       

       

      4. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju. Włożyć szczypior, smażyć ok. 10 sekund, mieszając, aż zwiędnie i zacznie pachnieć. Dodać kurczaka i nerkowce. Zamieszać odstawiony sos, wlać na patelnię i podgrzewać 1-2 minuty, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Wyłożyć na ryż i podawać.

       

                     

       

       

       

                         

       

       

       

                                                


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „KURCZAK Z NERKOWCAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 21 kwietnia 2012 12:14
  • czwartek, 19 kwietnia 2012
    • MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO SZANGHAJSKU

       

      Kolejny przepis z mojej nowej książki kucharskiej, tym razem danie chińskie:)

       

      Składniki:


      * 400 g makaronu

      * 4 łyżki oleju rzepakowego

      * 1/4 szklanki sosu sojowego

      * 1/3 szklanki ciepłej wody

      * 2 łyżki octu ryżowego

      * 1 łyżeczka cukru

      * świeżo zmielony pieprz

      * około 400 g schabu wieprzowego, bez kości, pokrojonego w poprzek włókien na cienkie paski

      * 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry

      * 2 strąki czerwonej papryki, oczyszczona z nasion i cienko pokrojone w poprzek na paski

      * 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

      * 1/2 główki kapusty pekińskiej, cienko poszatkowanej


      Wykonanie:

       

      1. W małej misce wymieszać 1/3 szklanki ciepłej wody, sos sojowy, ocet, cukier i szczyptę pieprzu.

       

      2. Wok lub dużą inną patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju i na rozgrzany włożyć wieprzowinę. Smażyć często mieszając, aż się zarumieni. Przełożyć do miski.

       

                  

       

      3. Patelnię ponownie postawić na dużym ogniu, wlać pozostałe 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i paprykę, smażyć około 5 minut, cały czas mieszając, aż zmiękną. Dodać czosnek i kapustę pekińską, wymieszać, smażyć kilka minut, aż kapusta zacznie więdnąć. Wlać sos i doprowadzić do wrzenia.

       

                                

       

       

                                

       

      4. Włożyć wcześniej ugotowany makaron i mięso, dobrze wymieszać z warzywami. Przykryć i zmniejszyć ogień do małego. Smażyć około 10 minut, aż makaron wchłonie sos.

       

                                

       

       

                                                  Gotowe:)

       

                                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO SZANGHAJSKU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 22:16
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
    • PAD THAI

       

      Ostatnio z okazji urodzin dostałam od mojej mamusi nową książkę kulinarną "KUCHNIE ŚWIATA". Można w niej znaleźć po kilka przepisów z kuchni włoskiej, francuskiej, śródziemnomorskiej, meksykańskiej, indyjskiej, chińskiej, tajskiej i wietnamskiej. Postanowiłam zacząć od smaków Azji i dzisiaj chciałam Wam zaproponować kuchnie tajską :) Mimo tego, że już gotowaliśmy tajskie jedzenie musiałam troszkę zainwestować w różnego rodzaje sosy, oleje itp, ponieważ będą potrzebne w prawie każdym przepisie.

      Danie było przepyszne, ale bardzo, bardzo ostre, więc uważajcie z chili;)

      Za nim zaczniecie, proponuję przygotować wszystkie składniki w odpowiednich ilościach.

       

      Składniki:

       

      * 2 strączki czerwonej papryczki chili, oczyszczone i posiekane

      * 2 szalotki, posiekane (użyłam dymek)

      * 3 ząbki czosnku, posiekane

      * 250 g płaskiego makaronu ryżowego

      * 3 łyżki pasty z tamaryndowca

      * 2 łyżki oleju rzepakowego

      * 1/4 szklanki sosu rybnego (ja pominęłam)

      * 2 łyżki sosu sojowego

      * czubate łyżki złotego cukru trzcinowego

      * 2 łyżki soku z limonki

      * 250 g krewetek, obranych, oczyszczonych i pokrojonych

      * 1,25 (45g) szklanki kiełków fasoli mung

      * 1/2 szklanki bulionu drobiowego

      * 2 łyżki posiekanych orzeszków arachidowych, uprażonych na sucho

      * kolendra, ewentualnie do dekoracji


      Wykonanie:

       

      1. Chili, czosnek, szalotki i łyżkę wody zmiksować na gęstą masę (ewentualnie można bardzo drobno posiekać). Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu i odstawić na bok. Jeśli pasta z tamaryndowca jest zbyt gęsta, należy namoczyć ją w małej ilości gorącej wody, a następnie przelać przez gęste sitko, by usunąć nasiona i włókna (najlepiej jest kupić pastę w słoiczku bez pestek).


       

                               

       


      2. W dużym woku lub patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oleju. Dodać przygotowaną wcześniej pastę chili i smażyć przez chwilkę, aż zacznie pachnieć. Dodać sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i pastę tamaryndowca, wymieszać. Wsypać pokrojone krewetki, smażyć kilka minut z jednej i drugiej strony, aż nabiorą różowego koloru.


       

                               

       

       

      3. Na patelnię dodać odstawiony makaron, 30 g kiełków fasoli i wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 6 minut, zamieszać 2-3 razy, żeby makaron wchłaniał sos.

       

       

                                     

       

       

      4. Makaron przełożyć na półmisek. Posypać pozostałymi kiełkami i orzeszkami. Udekorować kolendrą.

       

                 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PAD THAI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 kwietnia 2012 21:53
  • niedziela, 15 kwietnia 2012
  • piątek, 13 kwietnia 2012
  • czwartek, 12 kwietnia 2012
    • FASZEROWANE JAJKA SMAŻONE

         Troszkę spóźniona potrawa wielkanocna;)

       

      Składniki:


      * 4 jajka

      * 2-3 łyżki masła

      * 2-3 łyżki śmietany

      * 1/2 pęczka szczypiorku

      * bułka tarta

      * sól, pieprz


      Wykonanie:

       

      1. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i przekroić ostrym nożem wzdłuż skorupki na pół.

       

      2. Wybrać jajka łyżeczką i drobno posiekać. Dodać masło, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszać.

       

                 

       

      3. Farsz nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą i smażyć na rozgrzanym maśle, farszem do dołu.

       

                                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 kwietnia 2012 12:53
  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012
    • NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

       

      Kolejne danie ze szpinakiem, do przygotowania w dwadzieścia minut:)

       

      Składniki:


      NALEŚNIKI:

      * 2 szklanki mąki

      * 1,5 szklanki mleka

      * 0,5 szklanki wody gazowanej

      * jajko

      * 1/4 szklanki cukru

      * łyżeczka proszku do pieczenia

      * łyżka oleju do smażenia


      FARSZ:

      * opakowanie mrożonego szpinaku

      * 2 ząbki czosnku

      * jajko

      * 3 łyżki śmietany

      * łyżeczka musztardy dijon

      * 100 g startego żółtego sera

      * sól i pieprz

       

      * starty parmezan

      * kilka plasterków szynki


      Wykonanie:

       

      1. Składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

       

      2. Szpinak wkładamy do garnka. Dodajemy jajko, rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy śmietanę, musztardę i ser. Gotujemy około 10 minut.

       

      3. Na talerzu układamy naleśnika. Na środku kładziemy plasterek szynki i łyżkę szpinaku. Zawijamy, przekrawamy na pół i posypujemy startym parmezanem.

       

       

                    

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 kwietnia 2012 19:55