kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • wtorek, 29 maja 2012
    • WIEPRZOWINA PIECZONA Z JABŁKAMI

       

       

       

      Składniki:


      * 2 polędwiczki wieprzowe

      * łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu

      * 1 łyżeczka świeżych listków tymianku

      * łyżka masła ew. więcej według potrzeb

      * łyżka oliwy

      * 2 słodkie jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry

      * 1/2 szklanki calvadosu, mocnego cydru lub białego wina

      * 1/4 szklanki lekko kwaśnej śmietany 30-36%


       

      Wykonanie:

       

      1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C. Polędwiczki oprószyć ze wszytkich stron solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni roztopić masło z oliwą. Włożyć polędwiczki, smażyć około 6 minut, aż się zrumienią, raz obracając. Przełożyć do naczynia żaroodopornego (razem z wytopionym tłuszczem) i wstawic do piekarnika. Piec 12-15 minut. Polędwiczki wyłożyć na deskę do krojenia, luźno przykryć folią aluminiową. Tłuszcz przelać ponownie na patelnię.

       

      2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć jabłka i smażyć około 5 minut, ewentualnie z niewielką ilością masła, aż zmiękną. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na talerz, a na patelnię wlać wino. Deglasować, skrobiąc drewnianą łyżką, by poluzować przywarte resztki jabłek i mięsa. Wlać śmietanę, wymieszać. Zmniejszyć ogień, włożyc ponownie jabłka i ponownie wymieszać.

       

      3. Polędwiczki pokroić na plastry i ułożyć na talerzu. Na mięsie ułożyc jabłka, od razu podawać.

       

       

              

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „WIEPRZOWINA PIECZONA Z JABŁKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 maja 2012 20:42
  • środa, 23 maja 2012
    • GULASZ WOŁOWY PO BURGUNDZKU

       

      Okazało się, że kuchnia francuska to nie nasze smaki... Wszystko jest niby dobre, ale nie przemawia do nas... Za mało przypraw, za dużo warzyw;)

      Gulasz nam nie smakował... co tu dużo mówić, był niedobry i tyle:p

      ale nie mam zamiaru się poddawać i w najbliższym czasie wypróbuję jeszcze kilka francuskich przepisów;)

       

       

       

      Składniki:


      * 8 łyżek mąki

      * łyżeczka soli i pieprzu

      * 1,5-2 kg mięsa gulaszowego wołowego, pokrojonego w kostkę

      * 2 grube plastry boczku, pokrojonego w kostkę

      * 2 marchewki pokrojone w talarki

      * 2 pokrojone łodygi selera naciowego

      * cebula pokrojona w kostkę

      * 500 g cebulek perłowych (ja pominęłam i dodałam jeszcze 2 zwykłe cebule)

      * 1 łyżeczka ziaren pieprzu

      * 750 ml burgunda lub innego czerwonego półwytrawnego wina (ja dodałam 500 ml i według mnie i tak było go jeszcze za dużo)

      * 1 puszka krojonych pomidorów, odsączonych z zalewy

      * szklanka bulionu

      * łyżka koncentratu pomidorowego

      * 2 łyżki niesolonego masła

      * 250 g pieczarek pokrojonych w plastry


      Wykonanie:

       

      1. W płaskiej misce wymieszać 3 łyżki mąki, sól i pieprz. Kawałki mięsa obtaczać w panierce, strzepując nadmiar mąki.

       

      2. W dużym garnku na średnim ogniu smażyć boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu (4-6 minut). Usmażony boczek wyjąc i odsączyć na papierowym ręczniku, odstawić na bok. Na tłuszcz wytopiony z boczku włożyć wołowinę i obsmażyć ze wszystkich stron, aż się zarumieni, często obracając (około 10 minut). Mięso wyjąć i odstawić.

       

      3. Do garnka wsypać marchew, seler, cebulę, ew. cebulki perłowe i ziarna pieprzu. Smażyć na dużym ogniu około 5 minut, często mieszając, aż zaczną się rumienić. Wlać wino. Deglasować garnek, zdrapując drewnianą łyżką przywarte na dnie resztki. Włożyć pomidory , wlać bulion, zagotować. Dodać pozostałe 5 łyżek mąki i przecier pomidorowy, wymieszać. Gotować minutę, często mieszając, aż zgęstnieje. Dodać wołowinę i boczek. doprawić solą i pieprzem.

       

      4. Garnek przykryć, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika (180C) i piec około 2 godzin. Od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.

       

      5. Gdy gulasz będzie już gotowy, na patelni roztopić masło. Wsypać pieczarki, smażyć około 5 minut, często mieszając, aż się zrumienią. Krótko przed podaniem dodać je do gulaszu.

       

       

                                  

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „GULASZ WOŁOWY PO BURGUNDZKU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 19:33
  • wtorek, 22 maja 2012
    • ZUPA ZIEMNIACZNA Z PORAMI

       

      W tym tygodniu postanowiliśmy wypróbować kilka przepisów kuchni francuskiej. Pierwszy z nich to zupa:)

       

       

      Składniki:


      * 2 łyżki oliwy

      * 2 pory białe i jasnozielone części, pokrojone w ukośne plastry

      * 6 szklanek (1,5 l) bulionu drobiowego

      * 500 g ziemniaków, obranych i grubo pokrojonych

      * 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (najlepiej świeżego)

      * 1 listek laurowy

      * sól i świeżo zmielony pieprz


      Wykonanie:

       

      1. Oliwę rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu. Wsypać pory. Smażyć 5-6 minut, mieszając, aż się zeszklą. Wlać bulion, zagotować. Dodać ziemniaki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i połowę rozmarynu. Garnek przykryć częściowo, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

       

      2. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i za pomocą widelca lub rozgniatacza do ziemniaków rozgnieść ziemniaki na drobne kawałki. Przyprawić do smaku.

       

      3. Zupę przelać do misek i posypać pozostałym rozmarynem.

       

       

                                       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA ZIEMNIACZNA Z PORAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 18:25
  • piątek, 18 maja 2012
  • niedziela, 13 maja 2012
    • PIERŚ KURCZAKA Z MOZZARELLĄ

       

      Proste, szybkie i smaczne:) oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie przyprawiła piersi chilli i papryką w proszku;)

       

      Składniki:

       

      * 2 piersi z kurczaka, przekrojone wzdłuż

      * sól

      * pieprz

      * chilli w proszku

      * słodka papryka

      * 2 pomidory

      * 125 g mozzarelli

      * 3 łyżki oliwy

      * kilka listków bazylii


      Wykonanie:

       

      1. Filety opłukać pod wodą, osuszyć przyprawić solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. Oliwę rozgrzać na patelni, obsmażyć filety z obu stron (około 10 minut).

       

      2. Pomidory umyć i pokroić w 4 plasterki. Mozzarellę odsączyć, pokroić w 8 plasterków. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na każdą pierś z kurczaka położyć po 2 kawałki pomidora i posypać pieprzem. Na wierzch położyć po 2 plasterki mozzarelli i ponownie posypać pieprzem.

       

      3. Naczynie wsunąć do piekarnika. Piec około 5-10 minut, aż ser zacznie się roztapiać.

       

       

                                          

       

       

      4. Gotowe filety przed podaniem udekorować listkami bazylii.

       

       

                    

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA Z MOZZARELLĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 maja 2012 20:13
  • piątek, 11 maja 2012
    • RAGOUT PO BOLOŃSKU Z SZYNKĄ I BAZYLIĄ

       

      Mimo tego, że to kuchnia włoska, przepis nie do końca trafił do mnie i musiałam przyprawić go po swojemu. Dodałam chilli, słodką i ostrą paprykę, aby potrawa była ostrzejsza, i zdecydowanie lepiej smakuje z pieczywem czosnkowym niż z makaronem:)

       

      Składniki:


      * 75 g surowej szynki

      * 75 g boczku

      * ząbek czosnku

      * cebula

      * 2 marchewki

      * 1 mały seler korzeniowy

      * 2 łyżki oleju

      * 2 łyżki masła

      * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      * 2 łyżki posiekanych listków bazylii

      * 250 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego

      * puszka krojonych pomidorów (albo około 500-700 g pomidorów)

      * sól, pieprz

      * mielone chilli

       


      Wykonanie:

       

      1. Szynkę, boczek, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchew i seler, obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.

       

      2. Olej rozgrzać na patelni, dodać masło lub margarynę. Poddusić na tłuszczu pokrojoną szynkę, boczek, czosnek i cebulę. Dodać marchew i seler, dusić wszystko razem. Po paru minutach dodać bazylię i natkę pietruszki, wymieszać.

       

      3. Dodać mięso i dusić około 5 minut. Widelcem rozgnieść grudki. Dodać puszkę pomidorów i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos z pomidorów zgęstnieje.


      Podawać z makaronem lub pieczywem czosnkowym.

       

       

                 

       

       

       

                                    




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „RAGOUT PO BOLOŃSKU Z SZYNKĄ I BAZYLIĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 11 maja 2012 14:51
  • wtorek, 08 maja 2012
    • KOTLETY WIEPRZOWE Z PAPRYKĄ

       

      Bardzo kolorowe danie w stylu południa Włoch.

       

       

      Składniki:


      * 4 kotlety wieprzowe ze schabu

      * sól, pieprz

      * 2 łyżki oliwy

      * duża cebula, pokrojona w cienkie plastry

      * po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, oczyszczonych z nasion i pokrojonych w paski

      * łyżka posiekanego oregano

      * 2łyżki octu winnego

      * 1/4 szklanki marynowanych czarnych oliwek bez pestek


      Wykonanie:

       

      1. Kotlety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i włożyć kotlety. Smażyć po 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Przełożyć na talerz i przykryć, żeby nie ostygły.

       

                                    

       

      2. Pozostałą łyżkę oliwy wlać na patelnię, włożyć cebulę i smażyć około 4 minuty, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać paprykę, smażyć około 5 minut, często mieszając, aż nieco zmięknie. Wsypać oregano i wlać ocet.

       

                                   

       

      3. Kotlety ponownie przełożyć na patelnię, przykryć cebulą i papryką. Patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 15 minut, aż papryka będzie miękka, a mięso upieczone, ale przecięte nożem nadal różowe. Wrzucić oliwki, wymieszać z papryką.

       

      4. Kotlety przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć paprykę z oliwkami.

       

                 

                    

       

       

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „KOTLETY WIEPRZOWE Z PAPRYKĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 maja 2012 10:32
  • piątek, 04 maja 2012
    • PIERŚ Z KURCZAKA NA PLACUSZKACH Z CUKINII

       

      Od kiedy spróbowałam je pierwszy raz w restauracji, wiedziałam, że szybko sama wypróbuję je w domu:) Wyszły przepyszne:)

       

       

      Składniki:


      * 2 cukinie

      * jajko

      * około 5 łyżek mąki pszennej

      * sól, pieprz (dużo pieprzu;)

      * ewentualnie zieloną pietruszkę

      * 2 piersi z kurczaka

      * przyprawy: słodka i ostra papryka, chilli, czosnek, itp.

      * 2 cebule


      Wykonanie:

       

      1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na małym ogniu z obu stron (na indukcji trwa to o wiele dłużej...).

       

      2. Pierś z kurczaka pokroić w paski i obsypać ulubionymi przyprawami. Następnie smażyć na patelni około 5 minut, aż nabiorą koloru.

       

      3. Cebulę pokroić w paski i smażyć na oliwie (dodać szczyptę cukru, dzięki czemu bezie miała piękny złoty kolor).

       

      4. Na talerzu układamy placki, następnie cebulę i na wierzch kładziemy pierś z kurczaka.

       

       

                                 

       

       

                     

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ Z KURCZAKA NA PLACUSZKACH Z CUKINII”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 04 maja 2012 18:43