kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • wtorek, 28 maja 2013
    • QUESADILLA Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE

       

      Przepis Okrasy, który na stałe u nas zagości :)

       

                       

       

       

       

      Składniki:


      * 600 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pokrojonych na małe kawałki

      * 6 płatów pszennej tortilli

      * 2 miękkie awokado

      * 2 ostre papryczki chilli, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych

      * 2 limonki

      * 4 ząbki czosnku

      * 100 ml oliwy

      * pęczek posiekanej kolendry

      * 400 g sera żółtego, startego na tarce

      * 100 g gęstej śmietany 18%

      * papryka żółta, pokrojona w paski

      * papryka czerwona, pokroja w apski

      * 400 g czerwonej fasoli z puszki

      * 6 dymek pokrojonych w kostkę

      * pieprz, sól

       

       

                  

       

       

      Wykonanie:

       

      1. 15-20 ml oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor kurczaka dodajemy większą część papryczki chilli i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz pokrojoną w kostkę cebulę dymkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

       

      2. Na tę samą patelnię dolewamy oliwy ok - 15 ml, szklimy papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 pęczka  posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy pieprzem i solą. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwy. Dodajemy do papryki i mieszamy.

       

      3. Na płacie tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy płatem tortilli. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy kilka chwil z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i podgrzewamy przez taki sam czas (aż rozpuści się ser). Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

       

       

                                    

       

       

      SOS GUACAMOLE :

      1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, miażdżymy za pomocą widelca. Dodajemy oliwy, około 20-30 ml, pozostałą ilość posikanej papryczki, pieprz, sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 pęczka posiekanej kolendry dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy.


       

                     

       

      SOS ŚMIETANOWY:

      1. Śmietanę wkładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, do smaku doprawiamy sokiem z limonki.

       

       

                       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „QUESADILLA Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 21:49