kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • sobota, 16 czerwca 2012
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • ZUPA Z CUKINII

       

       

      Składniki:


      * 2 cukinie, pokrojone w kostkę

      * 500 ml bulionu

      * 0,5 szklanki śmietany 30%

      * 4 łyżki śmietany 18%

      * pęczek natki pietruszki

      * kilka liści bazylii

      * sól, pieprz

       


      Wykonanie:

       

      1. Do gotującego się bulionu dodać cukinię i gotować około 10 minut.

       

       

                                   

       

       

                                   

       

      2. Po 10 minutach cukinię odsączyć, dodać bazylie oraz natkę pietruszki i zmiksować na gładką masę.

       

       

                                   

       

       

      3. Następnie przełożyć z powrotem do bulionu, dodać śmietanę 30%, doprawić solą i pieprzem, a następnie zagotować.

       

       

                                   

       

       

      4. Na każdym talerzu z zupą zrobić kleksa z gęstej śmietany:)

       

       

                     

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA Z CUKINII”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 18:10
  • sobota, 09 czerwca 2012
    • MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA WESELNE

       

      Szczerze mówiąc zaskoczyły mnie pozytywnie:) nie spodziewałam się, że będą, aż tak dobre!

       

       

       

                                            

       

       

       

      Składniki:


      * 1/2 szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

      * 1/2 szklanki twardego tłuszczu roślinnego

      * 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego

      * 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy

      * 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

      * 2 szklanki mąki (315 g)

      * 75 g (2/3 szklanki) mielonych orzechów włoskich

      * garść mielonych migdałów

       


      Wykonanie:

       

       

                                   


       

      1.Masło i tłuszcz roślinny włożyć do miski, utrzeć na krem mikserem na średnich obrotach. Dodać 140 g cukru pudru oraz skórkę i sok z pomarańczy. Ubijać, aż składniki się połączą.

       

      2. W drugiej misce wymieszać mąkę, orzechy i 1/4 łyżeczki soli. Dodawać po 1 łyżce do masy maślanej, ucierając, aż dobrze się połączą (ciasto będzie się kruszyło). Przełożyć na duży kawałek folii, uformować kulę. Zawinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

       

       

                                   

       

       


       

                                           

       

       

       

      3. Kratkę do pieczenia umieścić na 1/3 wysokości piekarnika, mierząc od góry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm (ja zrobiłam trochę większe), układać na blasze w odległości około 2,5 cm. Każdą kulkę delikatnie nacisnąć, nieco spłaszczając. Piec 10-15 minut, aż brzegi ciastek nabiorą jasnozłotego koloru.

       

       

                                  

       

       


      4. W tym czasie pozostały cukier puder wsypać do płaskiej miski. Ciastka wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe obtaczać pojedynczo w cukrze. Odkładać na drucianą kratkę, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie ponownie obtoczyć w cukrze i strząsnąć nadmiar. Od razu podawać.

       

       

                                  

       

       

       

                                  


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA WESELNE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2012 18:01
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • TIRAMISU CZEKOLADOWE

       

      W tym tygodniu miałam przedstawić kuchnię meksykańską, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby jak najszybciej nie dodać przepisu na to przepyszne i baaaardzo słodkie tiramisu:)

       

       

       

      Składniki:


      * 200 g czekolady półgorzkiej

      * 250 g śmietany kremówki

      * 1 mała puszka brzoskwiń w połówkach

      * 100 - 125 g podłużnych biszkoptów (ja użyłam okrągłych)

      * 250 g mascarpone

      * 250 g chudego twarogu

      * 150 g jogurtu naturalnego

      * 1 opakowanie cukru wanilia - burbon (lub zwykłego cukru waniliowego plus kilka kropel aromatu rumowego)

      * 30 g cukru


      Wykonanie:

       

      1. Czekoladę połamać na kawałki. Mieszając, podgrzewać ze śmietaną w niewielkim garnuszku, aż czekolada się roztopi. Ostudzić.

       

       

                                    

       

       

                                    

                                           tak mój człowiek studził na szybko czekoladę:P

       

       

      2. Połówki brzoskwiń osączyć na sitku, sok zebrać. Biszkopty ułożyć w naczyniu, skropić niewielką ilością soku.

       

       

                                    

       

       

      3. Mascarpone, twarożek, jogurt, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze śmietaną czekoladową, polać biszkopty. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów (które skrapiamy sokiem) i polać masą, i tak na przemian. (część brzoskwiń można pokroić w cząstki układać razem z biszkoptami).

       

       

                                     

       

       

                                     

       

       

      4. Resztę brzoskwiń przekroić i udekorować tiramisu, odstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny (ale najlepiej smakowało na drugi dzień:)

       

       

                                      

       

       

                       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „TIRAMISU CZEKOLADOWE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 11:57
  • wtorek, 05 czerwca 2012
    • CHILI VERDE

       

       

      Przyszedł czas na kuchnię meksykańską:) zaczynamy od chili, czyli danie dla tych, którzy lubią płakać przy jedzeniu;)

       

      Składniki:


      * 2 kg łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w kostkę

      * sól i pieprz

      * 2 puszki całych tomatillos (miechunki pomidorowej), osączonych  z zalewy (dodałam 2 puszki pomidorów)

      * 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę

      * 1 duża cebula, zmielona

      * 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

      * 1 strąk papryczki chili jalapeno, oczyszczony z nasion i zmielony

      * 500 ml bulionu drobiowego

      * ok 400 g dojrzałych pomidorów, drobno pokrojonych

      * 1 łyżka suszonego oregano

      * 1 łyżeczka mielonego kminu

      * opieczone kukurydziane tortille, połamane na kawałki na jeden kęs,

      * kwaśna śmietana do podania

      * drobno posiekana świeża kolendra, do podania


      Wykonanie:

       

      1. Wieprzowinę włożyć do dużego garnka (najlepiej żeliwnego lub do naczynia do gotowania na wolnym ogniu). Posypać dwoma łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu, wymieszać, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Tomatillos rozerwać palcami, dodać do mięsa. Dodać paprykę, cebulę, czosnek, chili jalapeno, bulion, pomidory, oregano i kmin. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i powstanie gęsty sos.

       

      2. Potrawę przełożyć do ogrzanych misek i od razu podawać. Na stół podać również tortille, kwaśną śmietanę i kolendrę.

       

       

                       

       

       

                     

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „CHILI VERDE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 czerwca 2012 10:09
  • niedziela, 03 czerwca 2012
    • PIZZA QUATTRO FORMAGGI

       

      Dobra na ciepło, ale jeszcze lepiej smakuje na zimno, więc idealna na pikniki i wiosenno - letnie wyprawy;)

       

       

      Składniki:


      * 2 szklanki mąki

      * 2 dkg drożdży

      * 3/4 szklanki mąki

      * łyżeczka cukru

      * szczypta soli

      * 2 łyżki oliwy

      * 1 mozzarella

      *  pół opakowania fety

      * serek camembert

      * starty żółty ser (według uznania)

      *  pikantny ketchup Pudliszki


      Wykonanie:

       

      1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Następnie dodać wodę, mąkę, żółtko i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

       

      2. Po wyrośnięciu wymieszać ciasto z oliwą i wyłożyć na blaszkę. Ciasto wysmarować warstwą ketchupu i układać sery.

       

       

                                     

       

       

                                     

       

       

      3. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 180C.

       

       

                                             

       

       

       

                                     

                               wierzch możemy polać jeszcze raz ketchupem:)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA QUATTRO FORMAGGI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 czerwca 2012 21:02