kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • niedziela, 29 lipca 2012
    • KREWETKI W SOLI I PIEPRZU

       

       

      Składniki:

       

      * 2 białka

      * 2 łyżki skrobi kukurydzianej

      * sól i grubo mielony pieprz

      * 2 dymki (tylko szczypior), drobno posiekane

      * 2 łyżki świeżo mielonego imbiru

      * 3 ząbki czosnku, zmielone

      * 1 strączek czerwonej papryczki chilli, oczyszczony z nasion i zmielony

      * 1/4 łyżeczki cukru

      * 2 łyżki oleju rzepakowego plus dodatkowo do głębokiego smażenia

      * 750 g obranych i oczyszczonych z zachowanym pancerzykiem przy ogonku

       


      Wykonanie:

       

       

      1. W misce roztrzepać białka, skrobię kukurydzianą, 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu. Odstawić.

       

      2. Dymkę wymieszać z imbirem, czosnkiem i chili. Osobno wymieszać cukier, 1/4 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

       

      3. do dużego rondla wlać olej na wysokość 6-7 cm i rozgrzać go. Krewetki zanurzać w roztrzepanym jajku , nadmiar strząsnąć do miski i smażyć (partiami) około minuty, aż panierka zrumieni się na złoto,a krewetki zmienią kolor na różowy. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku.

       

      4. W woku lub na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mieszankę ze szczypiorkiem, smażyć  ok. 10 sekund, aż zacznie pachnieć. Mieszając i potrząsając patelnią, dodać mieszankę z cukrem, ewentualnie podlać łyżką wina ryżowego i smażyć przez kilka sekund. Dodać krewetki i mieszać , aż pokryją się przyprawami.

       

       

                               

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KREWETKI W SOLI I PIEPRZU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 19:12
  • niedziela, 15 lipca 2012
    • TARTA Z MALINAMI I BORÓWKAMI

       

       

      O dziwo, przepis na tą przepyszną tartę znalazłam na blogu Charlize Mystery, który poświęcony jest modzie:) Tarta tak mnie zachwyciła, że od razu musiałam ją zrobić i wcale się nie zawiodłam:) jest przepyszna!!! Polecam:)

       

       

       

       

       

       

                       

       

       

       

      Składniki:


      * 300 g mąki

      * 125 g masła

      * 1/2 łyżeczki soli

      * 100 ml śmietany 30% + 4 łyżki

      * 2 jajka

      * 100 g cukru pudru + do posypania

      * po 250 g malin i borówek

       


      Wykonanie:

       

       

      1. W misce wymieszać 250 g mąki, sól i masło. Zagnieść ciasto, na samym końcu dodając 4 łyżki śmietany.

       

       

                                          

       

       

      2. Formę do tarty wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy na nią owoce.

       

       

                     

       

       

       

                     

       

       

      3. Jajka miksujemy ze 100 ml śmietany, 50 g mąki i cukrem pudrem. Powstałą konsystencją polewamy owoce i wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 40 minut.

       

       

                   

       

       

      4. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

       

       

                                             

       

       

       

                         

       

       

       

                         

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA Z MALINAMI I BORÓWKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 lipca 2012 19:19
  • środa, 11 lipca 2012
  • sobota, 07 lipca 2012
  • środa, 04 lipca 2012
  • poniedziałek, 02 lipca 2012