kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • sobota, 24 września 2011
    • SPAGHETTI BOLOGNESE

       

      Składniki:

      * 2 cebule

      * 2 ząbki czosnku

      * 2 łyżki oliwy

      * 250 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego

      * 400 g pomidorów z puszki

      * 5 łyżek przecieru pomidorowego

      * makaron spaghetti

      * starty ser

      * 1/2 szklanki czerwonego wina lub wody

      * łyżeczka suszonego tymianku

      * łyżeczka posiekanej świeżej bazylii (może być suszona:p)

      * sól

      * pieprz

      * mielona słodka papryka

       


      Wykonanie:

      1. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Usmaż je na rozgrzanym wcześniej oleju. Potem dodaj mielone mięso i podsmaż, aż się przyrumieni. Rozdrobnij je widelcem, dopraw solą, pieprzem i słodką paryką.

       

      2. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Rozgnieć grudki mięsa. Dołóż przecier pomidorowy, wlej wino lub wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 10 minut, a następnie wsyp tymianek i bazylię.

       

                    

       

      3. W solonej wodzie ugotuj makaron. Odsącz go i polej sosem. Wierzch można posypać startym serem:)

       

                   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SPAGHETTI BOLOGNESE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2011 18:56
  • sobota, 17 września 2011
    • GNOCCHI ZE SCHABEM I PAPRYKĄ

      Żeby nie było, że ciągle jemy makaron i mięso mielone, tym razem mielone zastąpiłam schabem:pp Zamiast gnocchi użyłam makaronu- muszelek, ale następnym razem dodam gnocchi, a potrawa jest tak dobra, że na pewno na stałe zagości w moim menu;)

       

       

      Składniki:

      * 350 g schabu bez kości

      * 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

      * sok z połowy cytryny

      * 1/2 drobno posiekanej cebuli

      * 3 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki

      * 1 żółta papryka

      * 1 zielona papryka

      * 200 ml przecieru paprykowego

      * 3 łyżki bulionu wołowego

      * 400 g makaronu gnocchi (wygląda jak małe kluseczki), ja zamiast gnocchi dodałam 400 g muszelek

      * kilka czarnych oliwek

      * sól

      * pieprz

      * łyżka bardzo drobno pokrojonego selera naciowego

      * oliwa

       


      Wykonanie:

       

      1. Schab pokroić w kostkę, włożyć do niemetalowego naczynia i wymieszać z połową czosnku, oregano, sokiem z cytryny, łyżka oliwy, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

       

      2. Oliwę rozgrzać w rondlu z grubym dnem. Wrzucić cebulę ze szczyptą soli i smażyć 5 minut, aż będzie miękka. Wymieszać pozostały czosnek, seler naciowy, natkę pietruszki i papryki (pokrojone w kostkę) i dusić na wolnym ogniu 10 minut, aż papryki zaczną mięknąć.

       

                     

       

      3. Dodać przecier pomidorowy i dusić razem 10 minut, często mieszając. Dodać schab razem z marynatą i bulion. Dusić bez przykrycia przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a schab się dobrze wypiecze.

       

                    

       

      4. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć do ciepłej miski. Zalać sosem i posypać pokrojonymi w paski oliwkami.

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2011 11:55
  • czwartek, 15 września 2011
    • FOCACCIA Z CEBULĄ

      Mąka, cebula i oliwa, to podstawowe produkty, które w swojej kuchni posiada każdy z nas:) Wystarczy dokupić tylko drożdże i można zabrać się za robienie focacci. Ponoć w dobrze upieczonej, cebula może być lekko przypalona.

       

       

      Składniki:

      * 500 g mąki pszennej

      * 30 g świeżych drożdży

      * 200 ml wody

      * 2 duże cebule

      * sól

      * suszone zioła

      * oliwa z oliwek

       


      Wykonanie:

       

      1.Cebulę obierz i pokrój w piórka.

       

                


      2. Drożdże rozpuść w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej tam rozpuszczone drożdże, dodaj pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy.

       

                

       

      3. Ciasto zagniataj energicznie obiema rękami przez około 15 minut (powinno odchodzić od ręki). Jeśli jest zbyt twarde dodaj wody, jeśli zbyt miękkie, trochę mąki. Jak już ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę i przełóż do miski wysmarowanej oliwą, wierzch ciasta natnij nożem na krzyż, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-40 minut).

       

                

       

      4. Po wyrośnięciu ponownie wyrób ciasto przez kilka minut, następnie uformuj z niego placek i przenieś na wysmarowaną oliwą blaszkę. Palcami rozpłaszcz ciasto, posmaruj czterema łyżkami oliwy, rozłóż cebulę i posyp ziołami.

       

                    

       

      5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut.

       

               

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 września 2011 17:40
  • poniedziałek, 12 września 2011
    • SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI SURIMI

       Przepis na szybką i lekką sałatkę:)

       

      Składniki:

      * pół opakowania chińskiego makaronu ryżowego

      * opakowanie paluszków krabowych surimi

      * zielony ogórek

      * koperek

      * łyżka majonezu

      * sól i pieprz do smaku

       


      Wykonanie:

      1. Makaron zalać wrzątkiem i zaparzyć przez parę minut. Następnie odcedzić i pokroić go nożem. Paluszki karbowe pokroić w kostkę.

       

                  

       

      2. Pokrojonego w kostkę ogórka i posiekany koperek dodać do makaronu i paluszków.

       

                 

       

      3. Dodać majonez oraz sól i pieprz. Gotowe:)

       

                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2011 22:34
  • niedziela, 11 września 2011
    • TRUSKAWKOWE TARTELETKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

      Co prawda sezon na truskawki już dawno minął, ale chciałbym wrócić do tych ciepłych dni, których w te wakacje mieliśmy tak niewiele. Dlatego proponuje przepis na ciasteczka z truskawkami:)Jeśli nie posiadacie tarteletek (ja kupiłam je specjalnie do tego przepisu;), z tej samej ilości ciasta można zrobić 8-10 mniejszych babeczek. Na wierzchu mogą się znaleźć także inne owoce:)


       

      Składniki:

      * 150 g mąki pszennej

      * 20 g cukru pudru

      * 100 g miękkiego masła

      * starta skórka z małej cytryny

      * łyżeczka soku z cytryny

      *  150 ml kremowej śmietanki do ubijania (może być gotowa bita śmietana)

      * 200 g truskawek przepołowionych

      * 4 łyżki miodu do polania

      * strata czekolada do posypania


       

      Wykonanie:

      1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać sok cytrynowy i masło, po czym rozdrobnić je nożem. Ciasto zagnieść dłońmi tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Owinąć ciasto folią aluminiową i wstawić na minimum 30 min do lodówki.

       

                    

       

      2. Schłodzone ciasto ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Podzielić na cztery części i wyłożyć foremki do tarteletek. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać do każdej foremki suchego grochu lub fasoli. Piec 15 minut, usunąć papier i fasolę i piec kolejne 3-4 minuty na złoty kolor. Po wystygnięciu można wyjąć z foremek.

       

                    

       

      3. Śmietankę ubić razem ze skórką cytrynową, napełnić nią tarteletki i przybrać truskawkami.

       

                    

       

      4. Na koniec polać miodem i posypać wiórkami czekolady.

       

                   

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TRUSKAWKOWE TARTELETKI Z BITĄ ŚMIETANĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 września 2011 14:19
  • środa, 07 września 2011
    • LASAGNE AL FORNO

      Przepis na tą potrawę wykorzystałam z książki "Kulinarna Toskania", którą dostałam na urodziny, i za którą  jestem bardzo wdzięczna:)

      Według mnie to najlepsza lasagne jaką jadłam:p dzięki dodanemu przecierowi, sos ma intensywny smak pomidorów. Ilość warstw zależy już od Was, ja zazwyczaj robię około trzech.

       

      Składniki:

      * ząbek czosnku

      * duża cebula

      * łyżka oleju

      * 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego)

      * 3 łyżki przecieru pomidorowego

      * szklanka rosołu

      * 2/3 szklanki gęstej śmietany

      * 1/2 szklanki mleka

      * 8 łyżek startego sera

      * 3 łyżki masła

      * sól

      * pieprz

      * szczypta suszonego rozmarynu, oregano i tymianku

      * makaron lasagne

       

      Wykonanie:

      1. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę.

                     

       

      2. Dodaj mielone mięso i lekko je przyrumień. Dodaj przecier pomidorowy i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, oregano i tymiankiem. Wlej rosół i duś przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko i ser.

       

                    

       

      3. W natłuszczonej formie rozłóż warstwę lasagne, na niej rozmieść sos mięsny. Układaj naprzemiennie płaty makaronu i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić rozprowadzony równomiernie sos.

       

                   

       

      4. Wierzch zapiekanki posyp wiórkami masła i startym serem. Wstaw do piekarnika:)

       

       


      Do sosu mięsnego można dodać około 4 pomidorów, obranych ze skórki i drobno pokrojonych.

      Czas pieczenia to około 35 minut, w temperaturze 180-200 C.

       

                  

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 07 września 2011 12:09