kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • niedziela, 11 września 2011
    • TRUSKAWKOWE TARTELETKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

      Co prawda sezon na truskawki już dawno minął, ale chciałbym wrócić do tych ciepłych dni, których w te wakacje mieliśmy tak niewiele. Dlatego proponuje przepis na ciasteczka z truskawkami:)Jeśli nie posiadacie tarteletek (ja kupiłam je specjalnie do tego przepisu;), z tej samej ilości ciasta można zrobić 8-10 mniejszych babeczek. Na wierzchu mogą się znaleźć także inne owoce:)


       

      Składniki:

      * 150 g mąki pszennej

      * 20 g cukru pudru

      * 100 g miękkiego masła

      * starta skórka z małej cytryny

      * łyżeczka soku z cytryny

      *  150 ml kremowej śmietanki do ubijania (może być gotowa bita śmietana)

      * 200 g truskawek przepołowionych

      * 4 łyżki miodu do polania

      * strata czekolada do posypania


       

      Wykonanie:

      1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać sok cytrynowy i masło, po czym rozdrobnić je nożem. Ciasto zagnieść dłońmi tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Owinąć ciasto folią aluminiową i wstawić na minimum 30 min do lodówki.

       

                    

       

      2. Schłodzone ciasto ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Podzielić na cztery części i wyłożyć foremki do tarteletek. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać do każdej foremki suchego grochu lub fasoli. Piec 15 minut, usunąć papier i fasolę i piec kolejne 3-4 minuty na złoty kolor. Po wystygnięciu można wyjąć z foremek.

       

                    

       

      3. Śmietankę ubić razem ze skórką cytrynową, napełnić nią tarteletki i przybrać truskawkami.

       

                    

       

      4. Na koniec polać miodem i posypać wiórkami czekolady.

       

                   

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TRUSKAWKOWE TARTELETKI Z BITĄ ŚMIETANĄ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 września 2011 14:19
  • środa, 07 września 2011
    • LASAGNE AL FORNO

      Przepis na tą potrawę wykorzystałam z książki "Kulinarna Toskania", którą dostałam na urodziny, i za którą  jestem bardzo wdzięczna:)

      Według mnie to najlepsza lasagne jaką jadłam:p dzięki dodanemu przecierowi, sos ma intensywny smak pomidorów. Ilość warstw zależy już od Was, ja zazwyczaj robię około trzech.

       

      Składniki:

      * ząbek czosnku

      * duża cebula

      * łyżka oleju

      * 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego)

      * 3 łyżki przecieru pomidorowego

      * szklanka rosołu

      * 2/3 szklanki gęstej śmietany

      * 1/2 szklanki mleka

      * 8 łyżek startego sera

      * 3 łyżki masła

      * sól

      * pieprz

      * szczypta suszonego rozmarynu, oregano i tymianku

      * makaron lasagne

       

      Wykonanie:

      1. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę.

                     

       

      2. Dodaj mielone mięso i lekko je przyrumień. Dodaj przecier pomidorowy i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, oregano i tymiankiem. Wlej rosół i duś przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko i ser.

       

                    

       

      3. W natłuszczonej formie rozłóż warstwę lasagne, na niej rozmieść sos mięsny. Układaj naprzemiennie płaty makaronu i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić rozprowadzony równomiernie sos.

       

                   

       

      4. Wierzch zapiekanki posyp wiórkami masła i startym serem. Wstaw do piekarnika:)

       

       


      Do sosu mięsnego można dodać około 4 pomidorów, obranych ze skórki i drobno pokrojonych.

      Czas pieczenia to około 35 minut, w temperaturze 180-200 C.

       

                  

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 07 września 2011 12:09
  • środa, 31 sierpnia 2011
    • GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z SERKIEM TRUSKAWKOWYM

      Kolejny przepis na deser, który nie wymaga spędzenia pół dnia w kuchni;) Nieskomplikowany i pyszny:)

       

      Składniki:

      * 5 dojrzałych brzoskwiń

      * kilka pokruszonych biszkoptów

      * łyżka zmielonych migdałów

      * 200 g chudego truskawkowego serka homogenizowanego

      * łyżka cukru pudru

       

      Wykonanie:

      1. Brzoskwinie przekroić na pół i ostrożnie wyjąć pestki.

       

                     

       

      2. Ułożyć połówki brzoskwiń pociętą stroną do góry w żaroodpornym naczyniu. Każdą połówkę posypać skruszonymi biszkoptami wymieszanymi z migdałami , a następnie pokryć kopiastą łyżką serka.

       

                      

       

      3. Rozgrzać grill. Grillować brzoskwinie 5 minut, aż się z wierzchu nieco zrumienią. Posypać cukrem pudrem i grillować kolejne 2 minuty, aż cukier zbrązowieje.

       

                      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2011 20:20
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2011
    • BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM

       

      Kuchnia włoska!!! :) kolejne szybkie i proste danie. Idealne na późny obiad lub kolacje;) Ja podałam je razem z pieczywem czosnkowym.


       

      Składniki:

      * 2 duże bakłażany

      * puszka pomidorów z puszki

      * sól

      * olej roślinny

      * 2 ząbki czosnku

      * 1/2 łyżeczki cukru

      * 1/2 łyżeczki suszonego oregano

      * pieprz

      * 1/2 pęczka natki pietruszki


       

      Wykonanie:

      1. Bakłażany opłucz i pokrój kostkę o grubości 1,5 cm. Zamocz je w osolonej wodzie, po czym osusz.

       

      2. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj.

       

                      

       

      3. W rondlu rozgrzej olej i obsmaż kostki bakłażana, mieszając, aż się przyrumienią. Dodaj pomidory z puszki. Do pomidorów wsyp cukier.

       

                      

       

      4. Czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj do bakłażana i pomidorów. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Sos doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

       

                     


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2011 21:26
  • środa, 24 sierpnia 2011
    • SCHAB PIECZONY Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI

       

       

      Składniki:

      * 1 kg schabu

      * 3 łyżki masła

      * 30 dag suszonych śliwek

      * 4-5 kwaśnych jabłek

      * sól

      * pieprz

       

      Wykonanie:

       

      1. Schab natrzeć solą i pieprzem, obwiązać nitką (tak, aby podczas pieczenia zachował formę), ułożyć w brytfance, polać roztopionym masłem i wsunąć do gorącego piekarnika.

       

                    

       

      2. Gdy schab się zrumieni, od czasu do czasu polewać go łyżką gorącej wody. Później polewać go jego własnym sosem. Piec około godziny.

       

      3. Śliwki suszone namoczyć na noc (ja tego ani razu nie zrobiłam:p, zalałam je wodą godzinę przed przygotowaniem), odcedzić (ale na dnie powinno zostać kilka łyżek wody) i gotować na małym ogniu przez 10 min.

       

                      

       

      4. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć koszyczki nasienne. Jabłka udusić na maśle (można posypać łyżeczką cukru), na patelni.

       

                       

       

      5. Upieczony schab pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu, polać kilkoma łyżkami sosu i ubrać polanymi własnym sokiem śliwkami oraz duszonymi jabłkami:)

       

                         

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2011 21:34
  • czwartek, 18 sierpnia 2011
    • PIZZA MIĘSNO-ZIEMNIACZANA

       

      Tym razem przepis na nieco inną pizze:) Dobra dla fanów ziemniaków;)

       

       

      Składniki:

      * 0.75-1 kg ziemniaków

      * 1 duża cebula

      * 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

      * 5 łyżek bułki tartej

      * 4 łyżki przecieru paprykowego lub pomidorowego

      * 1 jajko

      * 1 czerwona papryka

      * 1 zielona papryka

      * 200 g sera gouda

      * sól, pieprz, szczypta mielonego chilli

       

       

      Wykonanie:

      1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ziemniaków obgotować we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut, następnie odlać i dokładnie osączyć.

       

      2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyrobić z pokrojoną cebulą, bułką tartą, przecierem i jajkiem na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem oraz chilli.

       

      3. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną paprykę wymieszać z masą mięsną.

       

      4. Zetrzeć goudę na tarce o małych oczkach.


      5. Plasterki ziemniaków ułożyć w natłuszczonej blasze, na niej kleksami wyłożyć masę mięsną i posypać serem. Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika.

       

      Piec około 30-40 minut w temperaturze 180C.

      Pizze można podać z mieszanymi sałatami lub surówką z pomidorów:)

       

                      

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA MIĘSNO-ZIEMNIACZANA”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2011 11:41
  • środa, 17 sierpnia 2011
    • ZUPA PAPRYKOWA

       

      Przepis na tę zupę znalazłam na przepisy.pl. Musiałam ją tylko doprawić po swojemu;) Wyszła bardzo dobra i jest godna polecenia:)

       

      Składniki:

      * 3 czerwone papryki

      * 1 żółta papryka

      * 1 zielona papryka

      * 1 średnia cebula

      * 1 szklanka śmietany 18%

      * 1 litr rosołu (może być z kostki)

      * pieprz

      * szczypta słodkiej papryki

      * szczypta papryki ostrej

      * masło do smażenia


       

      Wykonanie:

      1. Posiekaj drobno cebulę. Paprykę pokrój w większą kostkę (kilka kawałków odłóż do dekoracji), resztę zeszklij na maśle razem z cebulą.

       

      2. Do całości wlej gorący rosół i gotuj ok 10 min.

       

      3. Zmiksuj zupę i ponownie zagotuj. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia.

       

      4. Do śmietany dodaj kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy.

       

                                                Smacznego:)

       

                  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 17 sierpnia 2011 11:57
  • poniedziałek, 15 sierpnia 2011
    • PIZZA

      Bardzo lubię pizze, zwłaszcza domowe;) dlatego chciałabym się z wami podzielić przepisem na tą włoską potrawę:)

      Jeśli chodzi o farsz, czyli to, co się znajdzie na pizzy, zostawiam Wam wolność wyboru:) Akurat tutaj położyłam cebulę, salami, czerwoną paprykę i pieczarki:)

       

       

      Składniki:

      NA CIASTO:

      * 2 szklanki mąki

      * 1 żółtko

      * 2 dkg drożdży

      * 3/4 szklanki wody

      * łyżeczka cukru

      * szczypta soli


      Farsz dowolny

       

       

      Wykonanie:

      1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać wodę, mąkę, żółtko i sól. Następnie wyrobić ciasto (można też zmiksować).


                 

       

      2. Miskę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok 20 min.


                  


       

      3. Gdy ciasto wyrośnie wymieszać szybko z oliwą i wyłożyć na blaszkę. Ciasto posmarować 2 łyżkami ketchupu i kłaść dowolny farsz:)

       

       

                    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 sierpnia 2011 15:36
  • sobota, 13 sierpnia 2011
    • MAKARON Z SERKIEM TOPIONYM

      Makaron, to podstawowy składnik mojej kuchni. Uwielbiam go w każdej postaci;) Dzisiaj prezentuję przepis z "muszelkami".

       

      Składniki:

      * 150 g makaronu typu muszelki

      * 200 g serków topionych

      * 250 g boczku wędzonego

      * 200 g pieczarek

      * 12 pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory

      * 1 duża cebula

      * 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego

       

      Wykonanie:

      1. W osolonej wodzie z dodatkiem oleju gotujemy makaron al dente.


      2. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle.

       

                   


      3. Osobno smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Czekamy, aż zbrązowieją. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki. Po chwili wrzucamy serek topiony i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Następnie dodajemy jogurt grecki i po wymieszaniu pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe (w przypadku dużych pomidorów kroimy je w większą kostkę).

       

                   


      4. Na koniec łączymy z ugotowanym makaronem:) Można posypać świeżym szczypiorkiem.

                                       Smacznego!!!

       

                       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MAKARON Z SERKIEM TOPIONYM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 13 sierpnia 2011 12:09
  • wtorek, 09 sierpnia 2011
    • FUGA BANANOWA

       

      Szybki, prosty i smaczny!!! To właśnie można powiedzieć, o tym przepisie;)

      Polecam:)

       

      Składniki:

      * 30 g masła

      * 1 jabłko (obrane i pokrojone na plasterki)

      * 2 banany (pokrojone na grube plasterki)

      * starta skórka z 1/4 cytryny

      * łyżeczkę soku z cytryny

      * 30 g brązowego cukru

      * 1/2 łyżeczki cynamonu


       

      Wykonanie:

      1. Masło roztopić w rondelku. Włożyć jabłko i smażyć na średnim ogniu 3 min., w połowie smażenia obracając na drugą stronę. Dodać banany, lekko zamieszać i smażyć jeszcze 2 minuty na złoty kolor.

       

                  


      2.Dodać skórkę z cytryny, sok, cukier i cynamon. Smażyć razem 2-3 minuty, delikatnie mieszając , aż sos się przyrumieni i dokładnie pokryje owoce.

      Można podawać z lodami waniliowymi:)

       

                       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 sierpnia 2011 19:56