kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • piątek, 08 lutego 2013
  • czwartek, 07 lutego 2013
    • PĄCZKI

       

       

      Ponieważ dzisiaj tłusty czwartek, postanowiłam przygotować własne pączki :) Przepis mojej matuli :)

       

       

                                 

       

       

      Składniki:

       

      * kg ziemniaków

      * kg mąki pszennej

      * 12 dkg margaryny

      * 12 dkg cukru

      * 12 dkg drożdży

      * 4 jajka

      * łyżka spirytusu lub octu

      * słoik marmolady

      * olej


      Wykonanie:

       

      1. Do gorących sprasowanych ziemniaków kruszymy drożdże. Gdy przestygną resztę składników i wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

       

      2. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy jeszcze raz i formujemy z nich kulki. Wrzucamy do nagrzanego oleju. Smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieją.

       

       

                  

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „PĄCZKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 14:07
  • czwartek, 31 stycznia 2013
    • POLĘDWICZKI Z JABŁKAMI

       

      Pyszne polędwiczki w sosie śmietanowo - ziołowym z jabłkami :)


       

       

                                        

       

       

       

      Składniki:

       

      * polędwiczka wieprzowa (około 500 g)

      * 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki

      * 2 łyżki mąki

      * 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych

      * czerwona papryka, pokrojona w paski

      * 2 cebule, pokrojone w ósemki

      * 300 ml śmietany 36%

      * kilka łyżek oleju

      * łyżeczka soli

      * pieprz

      * szałwia

      * rozmaryn

      * tymianek

      * łyżeczka słodkiej papryki

      * 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

       

      Wykonanie:

       

      1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy je dłonią. W misce łączymy mąkę, pieprz i pół łyżeczki soli. Obtaczamy w tym mięso i podsmażamy je około 2-3 minuty z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej cebulę, paprykę oraz pieczarki. Warzywa posypujemy tymiankiem, reszta soli i dodajemy czosnek. Smażymy około 5 minut. 

       

      2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa, na nich jabłka oraz mięso. Śmietankę łączymy z szałwią i wlewamy do naczynia. Całość posypujemy rozmarynem. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy około 35 minut.

       

       

                    

       

       

       

                                    

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „POLĘDWICZKI Z JABŁKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 stycznia 2013 12:37
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • ZITTI

       

       

      Kolejne przepyszne danie kuchni włoskiej, na które natknęliśmy się oglądając "Rodzinę Soprano" ;) Jedzą je tam na okrągło :P i wcale się nie dziwię bo aromat i smak jest nie do opisania ! ;) w swojej wersji dodałam mięso mielone, tak aby stanowiło to samodzielne danie.

       

       

                         

       

       

      Składniki:

       

      * 300 g makaronu penne

      * cebula pokrojona, w kostkę 

      * 2 posikane ząbki czosnku

      * cukinia, pokrojona w plasterki

      * papryka, pokrojona w paski

      * 500 g mięsa mielonego 

      * szklanka sosu pomidorowego

      * 2 kulki mozzarelli, pokrojonej w plastry

      * 4 łyżki tartego parmezanu

      * 4 łyżki oliwy

      * sól, pieprz

       


      Wykonanie:


      1. Na patelni podsmażyć warzywa, pod koniec dodać czosnek, doprawić. Dodać wcześniej podsmażone mięso (doprawione według uznania) i sos pomidorowy. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z warzywami.

       

       

                                        

       

      2.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wyłożyć część makaronu z warzywami, następnie ułożyć warstwę mozzarelli. Wyłożyć resztę makaronu. Wierzch posypać startym parmezanem.  Piec w piekarniku około 20 minut, aż wierzch się zrumieni. 

       

       

                   

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „ZITTI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 22:02
  • niedziela, 06 stycznia 2013
  • piątek, 21 grudnia 2012
    • CIASTECZKA Z TWAROGIEM

       

       Kolejne ciasteczka :)

       

       

       

      Składniki:

       

      * 200 g mielonego twarogu

      * 50 g masła klarowanego

      * 120 g cukru

      * opakowanie cukru waniliowego

      * 3 krople aromatu migdałowego

      * białko

      * 50 g mąki pszennej

      * proszek do pieczenia, na czubek noża

      * 200 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów

      * starta skórka z cytryny

      * 2-3 łyżki cukru pudru, do posypania

       


      Wykonanie:

       

      1. Twaróg i masło utrzeć na gładką masę ręcznym mikserem. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i aromat. Ucierać, aż powstanie spójna masa. Następnie szybko wmiksować białko.

       

      2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i skórką cytrynową, a następnie w 2 porcjach dodać do masy, miksując przez chwilę na średnich obrotach.

       

      3. Dwiema łyżeczkami formować z ciasta małe kopczyki, kładąc je na blaszkach wyłożonych papierem (w dużych odstępach). Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez około 12 minut.

       

      4. Jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem.

       

       

       

                                 

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA Z TWAROGIEM”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 20:07
  • czwartek, 20 grudnia 2012
    • CHRUPIĄCE OKRUSZKI

       

       To już ostatni dzwonek na przyrządzenie świątecznych smakołyków :)

       

       

       

                                         

       

       

       

      Składniki:

       

      * 50 g suszonych moreli 

      * 50 g suszonych śliwek

      * 50 g tartych migdałów (mogą być płatki migdałów)

      * 120 g musli chrupkich Vitalis

      * 100 g gorzkiej czekolady

      * 100 g pełnomlecznej czekolady

      * 2 łyżki amaretto (likieru migdałowego)

      * łyżeczka oleju

       


      Wykonanie:

       

       

                         

       

       

      1. Morele śliwki drobno posiekać i wymieszać z amaretto. Odstawić na 30 minut do naciągnięcia.

       

      2. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Musli grubo posiekać i wymieszać z migdałami. 

       

       

                                       

       

       

      3. Oba rodzaje czekolady połamać na małe kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu, stale mieszając. 

       

       

      4. Namoczone owoce dodać do mieszaniny musli, następnie domieszać rozpuszczoną czekoladę. 

       

       

                                            

       

       

      5. Dwiema łyżeczkami, na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, formować małe kopczyki. Odstawić w chłodne miejsce, żeby czekolada stwardniała. Następnie ostrożnie zdjąć ciasteczka z papieru. 

       

       

                                     

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHRUPIĄCE OKRUSZKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2012 21:35
  • niedziela, 02 grudnia 2012
    • ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW

                                 

       

       

                                           

       

       

       

      Składniki:

       

      * kilogram obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków

      * 2 posiekane pory (jasna część pora)

      * 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę

      * litr rosołu

      * szklanka śmietany 36 %

      * około 100 g śmietankowego serka topionego

      * pęczek szczypiorku, posiekany

      * pieprz, sól

      * łyżeczka vegety


       

       

                                         

       


      Wykonanie:

       

      1. Boczek podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. następnie przełożyć go na talerzyk z ręcznikiem papierowym. 

       

      2. Pory podsmażyć w garnku, aż będą szkliste i miękkie. Dodać ziemniaki i rosół i gotować przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 

       

      3. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Następnie dodać śmietanę i serek topiony, wymieszać. Doprawić do smaku.

       

      4. Podawać ze szczypiorkiem i chrupiącym bekonem.

       

       

       

                                      

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 grudnia 2012 14:06
  • wtorek, 27 listopada 2012
    • RATATOUILLE

       

      Oczywiście najlepiej smakuje latem, gdy jest przygotowane ze świeżych i dojrzałych warzyw :)

       

      Składniki:

       

      * 2 małe cebule, posiekane

      * 2 bakłażany, pokrojone w kostkę

      * 4 ząbki czosnku, drobno posiekne

      * 2 cukinie, pokrojone w kostkę

      * 2 strąki czerwonej papryki, pokrojone w kostkę

      * 8-10 dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki pokrojonych pomidorów)

      * 3 gałązki świeżego tymianku

      * gałązka rozmarynu

      * liść laurowy

      * 1/4 szklanki posiekanej bazylii

      * sól i pieprz

      * 2 łyżeczki oliwy


       


      Wykonanie:

       

      1. Na średnim ogniu w duzym rondlu rozgrzać oliwę. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i szklić około 2 minut. Dodać bakłażan i czosnek, smażyć 2-4 minuty, często mieszając, aż bakłażan zmięknie. Włożyć paprykę i cukinię. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować około 3 minut, często mieszając.

       

      2. Zmniejszyć ogień do małego. Przykryć i dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż część warzyw się rozgotuje. Dodać bazylię, wymieszać i zdjąć z ognia.

       

       

                       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „RATATOUILLE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2012 09:55
  • piątek, 23 listopada 2012
    • KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PIWA

       

      Pyszny, soczysty kurczak :) Za nim nadziejemy kurczaka na butelkę, trzeba ją namoczyć w wodzie z płynem (tak, żeby naklejki się poodklejały) i porządnie opłukać :)

       

       

                                           

       

       

       

      Składniki:

       

      * kurczak :)

      * 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

      * 2 łyżeczki słodkiej papryki

      * 2 łyżeczki ostrej papryki 

      * 1 łyżeczka vegety

      * sól, pieprz

      * 2 łyżeczki oliwy

      * piwo w butelce


      Wykonanie:

       

      1. Kurczaka myjemy, suszymy i nabijamy na butelkę wypełnioną do połowy piwem. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i obsypujemy z każdej strony. 

       

       

       

                                          

       

       

      2. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 1,5-2 godziny. Po pierwszych 30 minutach polewamy go do piwem. Czynność tą powtarzamy co 15 minut.

       

      3. Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na około 20 minut (żeby nie wypłynęły z niego soki).

       

       

                                      

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PIWA”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 23 listopada 2012 00:01