kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • niedziela, 11 listopada 2012
    • OMLET CESARSKI

       

      W sam raz na niedzielne śniadanie w samo południe ;) Jeśli planujecie je dzień wcześniej rodzynki można namoczyć w alkoholu np. rumie :D

       

                                               

       

       

       

      Składniki:

       

      * 4 żółtka 

      * 4 białka, ubite na sztywno

      * 0,5 szklanki mąki

      * 0,5 szklanki mleka

      * szczypta soli

      * masło do wysmarowania patelnii

      * kilka kropel esencji waniliowej

      * garść rodzynek

      * 1 łyżka cukru pudru + do posypania

      * powidła śliwkowe


      Wykonanie:

       

      1. Mleko, mąkę, żółtka, esencję cukier i sól dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy rodzynki. 

       

      2. Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej ze stron. Trzeba uważać, żeby omlet się nie przypalił i nie pozostał surowy w środku :)

       

       

       

                    

       

       

       

                                       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „OMLET CESARSKI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 14:29
  • piątek, 26 października 2012
    • JESIENNA TARTA

       

       Smakowała nawet przeciwnikowi warzyw :p

      Na tarcie może się oczywiście pojawić co tylko chcecie :)

       

       

                          

       

       

       

                          

       

       

       

      Składniki:

       

       

                      

       


      NA CIASTO:

      * 400 g mąki

      * 4 żółtka

      * 200 g masła

      * 100 g starego żółtego sera

      * sól

       

       

                   

       


      NA FARSZ:

      * cukinia pokrojona w plastry

      * 2 małe cebule pokrojone w piórka

      * papryka pokrojona w cienkie paski

      * około 50 g starego żółtego sera

      * przeciśnięty ząbek czosnku

      * kilka plasterków wędliny pokrojonych w paski

      * pomidor pokrojony w plasterki

      * posiekana natka pietruszki


      Wykonanie:

       

      1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. 

       

       

                                            

       

       

      2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszając czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę i cukinię i smażymy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wędlinę. 

       

       

                                              

       

       

      3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 15 minut - 200C. 

       

       

                  


       

      4. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane warzywa, układamy pomidory, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika no kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu posypujemy pietruszką:)

       

       

                  

       

       

       

                 

       

       

       

                 

       

       

       

                 

       

       

       

                  

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „JESIENNA TARTA”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      piątek, 26 października 2012 19:46
  • wtorek, 23 października 2012
  • środa, 17 października 2012
    • TARTA SERNIKOWA Z BORÓWKAMI

       

      Przepis znalazłam na stronie zchatynakoncuwsi.blogspot.com, szczerze mówiąc ciasto nie jest złe, jednak zdecydowanie wolę tradycyjne serniki, zwłaszcza ten mojej matuli;)

       

       

                        

       

       

       

      Składniki:

      NA CIASTO:

       

      * 150 g mąki

      * 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

      * żółtko

      * 2 łyżki cukru

      * 2 łyżki zimnej wody

      * szczypta soli

       


      NA KREM:

       

      * 300 g twarogu sernikowego

      * 50 g cukru

      * 1 jajko + białko, które zostało nam z ciasta

      * 2 łyżki mąki

      * 2 łyżeczki cukru waniliowego

      * około 200-250 g borówek

       


      Wykonanie:

       

      1. Wszystkie składniki na ciasto wsypuję do miski i zimnymi dłońmi zagniatam ciasto. Następnie zawijam je w folię i wkładam do lodówki na 40 minut.

       

       

                                     

       

       

      2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowuję i wykładam nasmarowaną wcześniej masłem formę do tart. Ciasto nakłuwam widelcem i piekę w 190C przez około 15 minut.

       

       

                       

       

       

      3. Wszystkie składniki na krem miksujemy, następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Krem wylewamy na ciasto i wkładamy jeszcze na 25 minut do piekarnika. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

       

       

                    

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA SERNIKOWA Z BORÓWKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2012 11:03
  • niedziela, 14 października 2012
    • ZUPA SEROWA Z FIGAMI

       

       

      Przepis pochodzi ze strony kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

       

                                           

        

       

      Składniki:

       

      * 250 g sera gouda

      * 1 l bulionu

      * 3 łyżki masła

      * 2 łyżki mąki pszennej

      * 0,5 szklanki śmietany kremówki

      * 2 figi

      * pieprz

      * szczypiorek

      * natka pietruszki

      * grzanki, zrobione z chleba tostowego


      Wykonanie:

       

      1. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę i mieszając przygotowujemy zasmażkę. Następnie z zasmażką łączymy bulion i gotujemy około 8 minut cały czas mieszając. 

       

      2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Partiami dodajemy do bulionu i mieszamy, aż ser się rozpuści. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę i przyprawić pieprzem.  

       

      3. Zupę wlać na talerze. Posypać pietruszką, szczypiorkiem, dodać pokrojoną na ćwiartki figę oraz grzanki.

       

                                   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA SEROWA Z FIGAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 13:54
  • czwartek, 11 października 2012
  • wtorek, 09 października 2012
    • TAJSKIE

       

      Jest to zdecydowanie moja ulubiona potrawa:) jednym z czynników, które na to wpływają może być toże to nie ja ją przyrządzam;)

      długo zastanawiałam się czy podzielić się z Wami sekretnym przepisem mojego Szefa Kuchni;p i voila:)

      na pierwszy rzut oka wydaje się, że potrzeba bardzo wielu składników, ale gdy zakupimy je raz, wystarczają na długo...

       

      PS. dzisiaj mój Szef kuchni obchodzi urodziny, więc WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!:)

       

                                             

       

       

       

       

      Składniki:

       

      * 0,5 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę

      * 2 papryki, pokrojone w paski

      * cebula, pokrojona w paski

      * ok 150 -200 ml sosu sojowego

      * 3 ząbki czosnku, pokrojonego w drobną kostkę

      * 2-3 łyżki sosu ostrygowego

      * 2 łyżki miodu

      * 2 łyżki cukru

      * 1 papryczka chili (może być suszona), pokrojona w paski

      * około 6 - 8 suszonych grzybów shitake, namoczonych i pokrojonych 

      * 2 łyżki pasty tamaryndowca, rozrobionej z wodą

      * 2 łyżeczki startego imbiru

      * szczypta słodkiej i ostrej papryki

      * kilka łyżek oliwy

      * pokrojony szczypior

      * orzeszki ziemne

      * sezam

       

       

       

      Wykonanie:

       

      1. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy oliwę i wrzucamy mięso. Doprawiamy cukrem, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz dodajemy chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.

       

      2. Do zrumienionego mięsa dolewamy sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Gotujemy przez parę minut. 

       

      3. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, imbir i paprykę. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

       

      4. Na koniec dodajemy rozrobiona pastę tamaryndowca i grzyby. Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty.

       

      5. Na talerz wykładamy ugotowany wcześniej makaron, nakładamy sos, posypujemy orzeszkami, szczypiorkiem i sezamem:)

       

                                     

       

       

       

                                     

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „TAJSKIE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 października 2012 07:45
  • niedziela, 07 października 2012
  • środa, 03 października 2012
    • BUŁECZKI CZOSNKOWO-ZIOŁOWE

       

       

      Nowy przepis na bułeczki:)

       

                            

       

       

      Składniki:

       

      * 15 g świeżych drożdży

      * 225 ml letniego mleka

      * 450 g mąki pszennej

      * 30 g roztopionego masła

      * jajko

      * 2 łyżeczki cukru

      * 2 łyżeczki soli

       

      NADZIENIE:

      * 50 g miękkiego masła 

      * 4 ząbki posiekanego lub przeciśniętego czosnku

      * 2 ziołowe serki topione 

      * zioła (np. bazylia i tymianek)

       

       

      Wykonanie:

       

      1. Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

       

      2. Miękkie masło ucieramy z serkami na gładką masę. Dodajemy czosnek oraz zioła i dokładnie mieszamy.


      3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 równe części i każdą z nich rozwałkujemy na prostokąty. Następnie smarujemy masą czosnkowo-ziołową i zwijamy jak roladę. Kroimy na równe części i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia, rozciętą częścią do dołu.

       

       

       

                          

       

       

       

       

                          

       

       

       

      4. Bułeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C. 


       

       


                                            

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „BUŁECZKI CZOSNKOWO-ZIOŁOWE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 03 października 2012 18:54
  • środa, 26 września 2012