kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • sobota, 22 września 2012
    • KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

       

      Korzystając z ostatnich słonecznych dni wczoraj na obiad postanowiłam zrobić, coś, za co zabierałam się przez połowę wakacji;) czyli knedle ze śliwkami!

       

      Składniki:

      

      * ok. 700-800 g ziemniaków

      * 2 jajka

      * ok 250-300 g mąki

      * 0,5 kg śliwek

      * cukier

      * cynamon

      * jogurt naturalny lub smakowy

      * sól

       

       

                  

       

       

      

      Wykonanie:

       

       

                                         

       

       

      1. Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki:)

      

      2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki dokłądnie ugniatamy, żeby nie miały grudek. Dodajemy mąkę, sól i jajka, zagniatamy ciasto.

       

      3. Ciasto dzielimy na kawałki (muszą być dość spore, tak żeby zmieśćiły śliwkę) i formujemy z nich placki. Wkładamy śliwkę, posypujemy łyżeczką cukru i zawijamy.

      4. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie. Ugotowane układamy na talerzu, posypujemy obficie cynamonem i jogurtem:)

       

       

                                         

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „KNEDLE ZE ŚLIWKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 08:34
  • środa, 05 września 2012
    • SPAGHETTI

       

       

      Nie od dziś wiadomo, że jestem miłośniczką sosu pomidorowego:)

      dlatego musiałam wykorzystać fakt, że jestem na Sycylii i przywieźć ze sobą wszystko co pomidorowe:p (przytachałam nawet pomidory w puszce:p)

      do sosu wykorzystałam także pastę pomidorową i czerwone wino marsala, dzięki któremu sos był słodziutki...

      mniam...

       

       

       

                                            

       

       

      Składniki:


      * 3 ząbki czosnku

      * 500 g mięsa mielonego

      * 2 puszki krojonych pomidorów

      * łyżeczka cukru

      * 2 łyżki pasty pomidorowej (można zastąpić przecierem pomidorowym)

      * 2 łyżki przecieru pomidorowego

      * 1/4 szklanki wina marsala

      * 2 łyżki oliwy

      * garść świeżej bazylii

      * szczypta suszonego tymianku

      * sól

      * pieprz

      * szczypta słodkiej papryki

      * makaron


      Wykonanie:

       

       

                    


       

      1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

       

      2. Dodajemy mięso i i smażymy, aż się zrumieni, rozgniatamy je i przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką.

       

      3. Następnie dodajemy pomidory, łyżeczkę cukru i wino. Mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Na koniec dodać tymianek i posiekaną bazylię.

       

      4. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

       

       

                                     

       

       

       

                                     

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „SPAGHETTI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 05 września 2012 19:09
  • wtorek, 04 września 2012
    • POWRÓT

      BUON GIORNO!!,


      właśnie wróciłam z bardzo dłuuuugiego urlopu, do chyba co raz bardziej lubianej przeze mnie Warszawy;)

      z racji mojej nieobecności w ostatnich tygodniach nie pojawiały się nowe wpisy... potrzebuję jeszcze chwilę za nim się ogarnę i znajdę czas na przygotowanie jakiejś potrawy (a będzie trudno, bo przez ostatnie kilkanaście dni nie musiałam tego robić:p i nawet mi się to podobało;)

      w najbliższym czasie postaram się dodać nowy wpis z produktami, które przywiozłam ze sobą z wakacji:)

      pozdrawiam

      Kasia:)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „POWRÓT”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 września 2012 20:55
  • sobota, 18 sierpnia 2012
    • SCHAB ZE ŚLIWKAMI

       

       

       

       

       

                       

       

       

      Składniki:

       

      * 500 g schabu wieprzowego

      * około 15 suszonych śliwek

      * 150 ml śmietany 22%

      * 2 łyżki masła

      * łyżka oleju rzepakowego

      * 4 łyżki półsłodkiego czerwonego wina

      * kilka listków świeżego rozmarynu

      * sól, pieprz

       


      Wykonanie:

       

      1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy mięso. Smażymy po 3 minuty z każdej ze stron i zdejmujemy z ognia.


       

                  


       

      2. Śliwki umieszczamy w garnuszku. Dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu około 7-8 minut. Pozostały sok ze śliwek przelewamy do jakiegoś naczynia i dodajemy śmietanę. Mieszamy składniki i ostrożnie wlewamy na patelnię. Dorzucamy śliwki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.

       

       

                                           


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „SCHAB ZE ŚLIWKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 18 sierpnia 2012 08:45
  • czwartek, 16 sierpnia 2012
    • ZUPA MARCHEWKOWA

       

       

      Przepis znaleziony na stronie kotlet.tv

       

       

      Składniki:

       

      * kg marchewki

      * 2 cebule

      * 2 łyżki oliwy

      * 2 łyżeczki imbiru

      * 2 ząbki czosnku

      * 1 łyżeczka kuminu

      * 1 łyżeczka kurkumy

      * 1 łyżeczka cynamonu

      * 1 łyżeczka cukru

      * 1 łyżeczka soku z limonki

      * 1,5 litra wody

       


      Wykonanie:

       

      1. Marchewkę kroimy w plastry, czosnek i cebulę w drobną kosteczkę.

       

      2. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż będę szkliste. Następnie dodajemy przyprawy, cukier i wodę. Mieszamy i dodajemy marchewkę.

       

      3. Gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Na koniec przyprawiamy solą i dodajemy limonkę.

       

       

       

                                    

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA MARCHEWKOWA”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 sierpnia 2012 10:07
  • wtorek, 14 sierpnia 2012
    • OMLET PO SUŁTAŃSKU

       

      Ponieważ jutro wszyscy mamy wolne, możemy znowu zjeść wspólne śniadanie:)

       

       

                       

       

       

       

      Składniki:


      * 4 jajka

      * 4 łyżki mleka

      * 3 łyżki mąki

      * posiekana kolendra

      * posiekany szczypiorek

      * sól, pieprz

      * przyprawy (kto co lubi) gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra i słodka, chili...


      Wykonanie:

       

      1. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, następnie dodajemy mleko i mąkę i intensywnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Na koniec przyprawiamy i dodajemy kolendrę i szczypiorek.

       

      2. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i wylewamy masę. Gdy się zetnie obracamy na drugą stronę.

       

      3. Usmażonego omleta układamy na talerzu na przemian z grzankami.

       

       

       

                                 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „OMLET PO SUŁTAŃSKU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 sierpnia 2012 12:30
  • niedziela, 12 sierpnia 2012
    • SERNIK Z RICOTTY Z JAGODAMI

       

      Już myślałam, że nic z tego nie będzie...

      a to okazało się, że nie mam żelatyny... 

      a to po powrocie ze sklepu, że mam tylko jedną tabliczkę czekolady...

      a to, że muszę ubić śmietanę (a w 10 przypadkach na 9 robi mi się masło:p)...

      w końcu gdy wszystko wymieszałam, okazało się, że powstała bardzo rzadka masa i już myślałam, że się nie zsiądzie...

      a przecież zdeklarowałam się, że dodam jakieś pyszności...

      Ale następnego dnia, jest!, piękny sztywny sernik:)

      więc zabrałam się do robienia zdjęć i co...

      jagody puściły soki (nie wiem co mnie podkusiło, żeby wykorzystać te od babci ze słoiczka, zamiast kupić świeże...),

      a to, że nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia...

      i w końcu po kilkunastu minutach prób i błędów, zdenerwowana jak nie wiem co, skusiłam, się (szczerze mówiąc nie mogłam się powstrzymać słysząc ochy i achy z talerza obok:p) i spróbowałam! a później jeszcze tylko jeden kawałeczek, i jeszcze jeden i sami wiecie do czego to prowadzi...

      dlatego dziś nietypowa fotorelacja:)

       

       

       

       

                                 

       

       

                                 

       

       

                                 

       

       

                                 

       

       

                                 

       

       

                                 


       

       

      A teraz przepis, który znalazłam na stronie: siksowna.blogspot.com :

       

       

      Składniki:

       


      * 200 g ciasteczek digestive (są słonawe, co nadaje sernikowi ciekawego smaku)

      * 100 g masła

      * 500 g ricotty

      * ok 375 ml kremówki

      * 2 czubate łyżki cukru pudru

      * 1,5 tabliczki białej czekolady

      * 3 łyżki żelatyny

      * jagody

       


      Wykonanie:

       

      1. Ciasteczka kruszymy w malakserze i dodajemy do nich wcześniej roztopione masło, mieszamy aby składniki się połączyły. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na nią kładziemy masę z ciasteczek. Wkładamy na około 0,5 godziny do lodówki.

       

      2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ricottę miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (mniej więcej według proporcji na opakowaniu) i dodajemy do masy, stale mieszając.

       

      3. Śmietanę ubijamy na sztywno!:p i dokładnie ale powoli mieszamy z resztą. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch kładziemy jagody. Wkładamy na całą noc do lodówki.

       

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIK Z RICOTTY Z JAGODAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 sierpnia 2012 11:47
  • czwartek, 09 sierpnia 2012
  • środa, 08 sierpnia 2012
    • TARTA Z BORÓWKAMI

       

      Tym razem przepis na nieco inną tartę z borówkami amerykańskimi, choć przyznam szczerze, że poprzednia smakowała mi bardziej ta też jest bardzo dobra.

       

      Składniki:


      NA CIASTO:

      * 250 g mąki

      * 100 g masła

      * 2 jajka

      * łyżka śmietany

      * 5 łyżek cukru pudru

      * szczypta soli

       

      NADZIENIE:

      * 100 ml śmietany kremówki

      * 100 g serka mascarpone

      * tabliczka białej czekolady

      * borówki


      Wykonanie:

       

      1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.  Następnie wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200C około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto, żeby wystygło.

       

      2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę. Do serka mascarpone dodajemy ostudzoną czekoladę, an następnie  ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę rozlewamy na ciasto, a na niej układamy borówki. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

       

       

                                     

       

       

                    

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA Z BORÓWKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 08 sierpnia 2012 15:40
  • sobota, 04 sierpnia 2012