kuchenne inspiracje kasi k.

Wpisy

  • środa, 01 sierpnia 2012
    • DOMOWY SUBWAY

       

      W kanapce może się znaleźć, to na co mamy tylko ochotę, tu domowa wersja tej, którą zazwyczaj zamawiam w SUBWAYu:)

       

                    

       

      Składniki:

       


      * bagietki

      * plastry sera

      * kilka plasterków salami

      * sałata

      * pomidor pokrojony w plastry

      * papryczka jalapeno

      * zielona papryka

      * sos barbecue

      * musztarda

      * pieprz i sól

      * ewentualnie parmezan do posypania

       


      Wykonanie:

       

      1. Na przekrojonej bagietce układamy plasterki sera i wkładamy je do piekarnika na kilka minut, żeby ser się roztopił. Następnie kanapki smarujemy musztardą i układamy wędlinę.

       

       

                                   


      2. Na wędlinie układamy plasterki pomidora, pokrojone papryczki jalapeno i zieloną paprykę.

       

       

                                  

       

       

                                  

       

      3. Kanapkę posypujemy startym parmezanem, solą i pieprzem i układamy liście sałaty. Drugą część bułki smarujemy sosem barbecue.

       

       

                                   

       

       

                  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „DOMOWY SUBWAY”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      środa, 01 sierpnia 2012 20:17
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • KREWETKI W SOLI I PIEPRZU

       

       

      Składniki:

       

      * 2 białka

      * 2 łyżki skrobi kukurydzianej

      * sól i grubo mielony pieprz

      * 2 dymki (tylko szczypior), drobno posiekane

      * 2 łyżki świeżo mielonego imbiru

      * 3 ząbki czosnku, zmielone

      * 1 strączek czerwonej papryczki chilli, oczyszczony z nasion i zmielony

      * 1/4 łyżeczki cukru

      * 2 łyżki oleju rzepakowego plus dodatkowo do głębokiego smażenia

      * 750 g obranych i oczyszczonych z zachowanym pancerzykiem przy ogonku

       


      Wykonanie:

       

       

      1. W misce roztrzepać białka, skrobię kukurydzianą, 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu. Odstawić.

       

      2. Dymkę wymieszać z imbirem, czosnkiem i chili. Osobno wymieszać cukier, 1/4 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

       

      3. do dużego rondla wlać olej na wysokość 6-7 cm i rozgrzać go. Krewetki zanurzać w roztrzepanym jajku , nadmiar strząsnąć do miski i smażyć (partiami) około minuty, aż panierka zrumieni się na złoto,a krewetki zmienią kolor na różowy. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku.

       

      4. W woku lub na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mieszankę ze szczypiorkiem, smażyć  ok. 10 sekund, aż zacznie pachnieć. Mieszając i potrząsając patelnią, dodać mieszankę z cukrem, ewentualnie podlać łyżką wina ryżowego i smażyć przez kilka sekund. Dodać krewetki i mieszać , aż pokryją się przyprawami.

       

       

                               

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KREWETKI W SOLI I PIEPRZU”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 19:12
  • niedziela, 15 lipca 2012
    • TARTA Z MALINAMI I BORÓWKAMI

       

       

      O dziwo, przepis na tą przepyszną tartę znalazłam na blogu Charlize Mystery, który poświęcony jest modzie:) Tarta tak mnie zachwyciła, że od razu musiałam ją zrobić i wcale się nie zawiodłam:) jest przepyszna!!! Polecam:)

       

       

       

       

       

       

                       

       

       

       

      Składniki:


      * 300 g mąki

      * 125 g masła

      * 1/2 łyżeczki soli

      * 100 ml śmietany 30% + 4 łyżki

      * 2 jajka

      * 100 g cukru pudru + do posypania

      * po 250 g malin i borówek

       


      Wykonanie:

       

       

      1. W misce wymieszać 250 g mąki, sól i masło. Zagnieść ciasto, na samym końcu dodając 4 łyżki śmietany.

       

       

                                          

       

       

      2. Formę do tarty wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy na nią owoce.

       

       

                     

       

       

       

                     

       

       

      3. Jajka miksujemy ze 100 ml śmietany, 50 g mąki i cukrem pudrem. Powstałą konsystencją polewamy owoce i wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 40 minut.

       

       

                   

       

       

      4. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

       

       

                                             

       

       

       

                         

       

       

       

                         

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA Z MALINAMI I BORÓWKAMI”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 lipca 2012 19:19
  • środa, 11 lipca 2012
  • sobota, 07 lipca 2012
  • środa, 04 lipca 2012
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
  • sobota, 16 czerwca 2012
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • ZUPA Z CUKINII

       

       

      Składniki:


      * 2 cukinie, pokrojone w kostkę

      * 500 ml bulionu

      * 0,5 szklanki śmietany 30%

      * 4 łyżki śmietany 18%

      * pęczek natki pietruszki

      * kilka liści bazylii

      * sól, pieprz

       


      Wykonanie:

       

      1. Do gotującego się bulionu dodać cukinię i gotować około 10 minut.

       

       

                                   

       

       

                                   

       

      2. Po 10 minutach cukinię odsączyć, dodać bazylie oraz natkę pietruszki i zmiksować na gładką masę.

       

       

                                   

       

       

      3. Następnie przełożyć z powrotem do bulionu, dodać śmietanę 30%, doprawić solą i pieprzem, a następnie zagotować.

       

       

                                   

       

       

      4. Na każdym talerzu z zupą zrobić kleksa z gęstej śmietany:)

       

       

                     

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA Z CUKINII”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 18:10
  • sobota, 09 czerwca 2012
    • MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA WESELNE

       

      Szczerze mówiąc zaskoczyły mnie pozytywnie:) nie spodziewałam się, że będą, aż tak dobre!

       

       

       

                                            

       

       

       

      Składniki:


      * 1/2 szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

      * 1/2 szklanki twardego tłuszczu roślinnego

      * 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego

      * 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy

      * 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

      * 2 szklanki mąki (315 g)

      * 75 g (2/3 szklanki) mielonych orzechów włoskich

      * garść mielonych migdałów

       


      Wykonanie:

       

       

                                   


       

      1.Masło i tłuszcz roślinny włożyć do miski, utrzeć na krem mikserem na średnich obrotach. Dodać 140 g cukru pudru oraz skórkę i sok z pomarańczy. Ubijać, aż składniki się połączą.

       

      2. W drugiej misce wymieszać mąkę, orzechy i 1/4 łyżeczki soli. Dodawać po 1 łyżce do masy maślanej, ucierając, aż dobrze się połączą (ciasto będzie się kruszyło). Przełożyć na duży kawałek folii, uformować kulę. Zawinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

       

       

                                   

       

       


       

                                           

       

       

       

      3. Kratkę do pieczenia umieścić na 1/3 wysokości piekarnika, mierząc od góry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm (ja zrobiłam trochę większe), układać na blasze w odległości około 2,5 cm. Każdą kulkę delikatnie nacisnąć, nieco spłaszczając. Piec 10-15 minut, aż brzegi ciastek nabiorą jasnozłotego koloru.

       

       

                                  

       

       


      4. W tym czasie pozostały cukier puder wsypać do płaskiej miski. Ciastka wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe obtaczać pojedynczo w cukrze. Odkładać na drucianą kratkę, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie ponownie obtoczyć w cukrze i strząsnąć nadmiar. Od razu podawać.

       

       

                                  

       

       

       

                                  


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA WESELNE”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kittykejt
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2012 18:01